18-07-16

16.07.2016 Land van Rhode te Oordegem

Midzomeren in Oordegem

Na ons wandelavontuur in Doornzele kwamen we na de middag aan in Oordegem, in het centrum van de boomkwekerijen rond het Wetterse en deelgemeente van Lede. Hier organiseerde Wandelclub “Land van Rhode” zijn Midzomertocht, dit reeds voor de 22ste keer. Een gezellige drukte, zowel buiten op het terras als binnen. Enkele bekenden begroeten, inschrijven en op stap.

Gezien het late uur opteerden we om de omloop van 10km te bewandelen. Omstreeks deze tijd van de dag was het inmiddels te warm geworden om meer te doen. We verlieten onze startlocatie in het centrum van het dorp via wat bebouwing. Echter, al vlug wandelden we te midden de uitgestrekte velden en door de boomkwekerijen van de streek. Alle afstanden maakten kennis met deze boomkwekerijvelden, jammer is dat de rozenkweek in deze contreien niet meer is wat het tot voor enkele jaren geweest is, de handenarbeid en intensiteit van onderhoud blijken ook hier de boosdoeners te zijn. Wat verder een splitsing waar de 14 en 21 een ommetje maakten naar de wijk Briel. Alles kwam terug samen aan de Sint-Pharaïldiskerk  van Smetlede. De kerk van Smetlede werd reeds in 1461 vermeld in een renteboek van de Sint-Pietersabdij van Gent. Vanaf 1776 waren er plannen om de oude kerk af te breken. Het duurde echter tot 1824-1825 vooraleer de nieuwe kerk op het dorp kon worden gebouwd. In de natuur zetten we de tocht verder naar de rustpost in Papegem. Het geïmproviseerd terras buiten zat overvol, dus genoten we binnen van een drankje. Hier ontmoetten we ook omloopbouwer Etienne waar we een tof gesprekje mee aanknoopten. Steeds opnieuw weet hij als geen ander de vele veldwegjes in zijn parcours te steken!

De 18 en 21 km maakten hier een lus van 7,2 km. Wij trokken linea recta naar de eindmeet. Bij het terugkeren naar de startzaal vingen we een glimp op van het sportcomplex in Oordegem, namen de spoorwegbrug in Strijmeers om langs onverharde paden de laatste splitsing te naderen in de Kraaienhoek. Hier namen de 10 en 18 km de kortste weg en gingen de 14 en 21 km nog een ommetje maken. Na deze grotendeelse natuurwandeling konden we bij dit goed weer nog even uitblazen op het buitenterrein van het OC en genieten van een lekkere schuimende verfrissing.

Onze wandeldag was meer dan geslaagd, we konden opgewekt huiswaarts keren en beginnen denken aan wat morgen ons zou brengen!

Verslag: Chris Van Cauwenberge

FOTOREEKS:  https://picasaweb.google.com/109206872063874220159/630797...

17:50 Gepost door heimisse in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: land van rhode, oordegem, chris |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.