18-07-16

16.07.2016 Wandelclub Al Kontent te Evergem (Doornzele)

Wandelen over ’t kanaal Gent-Terneuzen

Afgelopen zaterdag hadden we twee wandeltochten in gedachten, kwestie van wandelvrienden te ontmoeten op verschillende locaties. Onze eerste bestemming was bij Wandelclub Al Kontent in Evergem, meer bepaald in de deelgemeente Doornzele. Deze club had zijn Zomertocht in een nieuw kleedje gestoken.

Doornzele is een van de oudste nederzettingen van Evergem. In 1234 werd in Doornzele een Cisterciënzerinnenabdij opgericht, die zich voornamelijk bezighield met landbouw en het vruchtbaar maken van de streek. Daar vormde zich in de loop van de jaren een gehucht rond een Dries. De voornaamste functies van de Dries waren het plant- en weiderecht. Dit unieke en goed bewaarde landschap - drie kilometer lang - is sinds 1992 beschermd.  De startplaats situeerde zich hier halverwege dit mooie stukje natuur, met zicht op de parochiekerk “Sint-Petrus en Paulus”, een moderne kerk met toren daterend van 1952. Ze kwam in de plaats van een kapel die in 1777 op de Dries werd gebouwd. De kapel werd in 1833 vergroot en in 1858-1860 onder meer voorzien van een nieuwe toren. De kerk brandde totaal af in 1940, waarbij ook het meubilair verloren ging.

Na een goeie kilometer kwamen we aan het kanaal Gent-Terneuzen. Hier werden we overgezet met een veerdienst die toegankelijk is voor voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer tot voertuigen met een totaal gewicht van 20 ton, een maximale lengte van 10 meter en een maximale hoogte van 4 meter. Een klein natuurdoorsteekje bracht ons midden de industrie, links bedrijven in volle actie, rechts de zeeschepen van overal ter wereld in het dok. Eenmaal onder de R4 door werden we verrast door een kleine metamorfose. Iets wat alleen in sprookjes gebeurt, de lelijke agressieve boze heks verandert in een charmante bevallige fee. Het harde industriële maakt plaats voor een bucolisch landschap met een kronkelende Moervaart, grazend rundvee, foeragerende watervogels. De Moervaart is 27 km lang en verbindt het kanaal Gent-Terneuzen met de Durme. Rond 1300 diende de Moere, de latere vaart, reeds als aanvoerroute voor de Baudeloo-abdij die de uit de moeren gepuurde turf met kleine platte schepen vervoerde. Later werd ze ook gebruikt voor het vervoer van bieten naar de suikerfabriek te Moerbeke. De huidige Moervaart wordt ook wel eens de gekanaliseerde noordelijke arm van de Durme genoemd. We trekken richting Mendonk, de draaischijf in de zomertocht, waar we in het clubhuis van Watersport Vereniging Mendonk een eerste maal kunnen verpozen.

Hierna zochten we de andere oever op van de Moervaart. Dit via de Spanjeveerbrug, een baileybrug over de Moervaart in Mendonk, een deelgemeente van de Belgische stad Gent. De brug is 70 meter lang en gebouwd op tweemaal twee houten vakwerkpijlers en is slechts één rijvak breed. De brug verbindt de twee helften van Mendonk op de beide oevers van de Moervaart. Aan beide zijden van de brug werd een balk boven de weg geplaatst op 2,30 m hoogte. Daardoor kunnen enkel auto's, fietsers en voetgangers de brug gebruiken. In het voorjaar van 1977 werd deze voorlopige baileybrug gebouwd door de genietroepen van Burcht. De brug werd voor het verkeer geopend op 1 april 1977 voor een maximumgewicht van 2,5 ton. We passeerden ook de Sint-Bavokerk, de oorsprong van deze kerk zou teruglopen naar de 7e eeuw! Sint-Bavo zou toen in dit dorp geleefd hebben als kluizenaar. Recht over de kerk konden we ook een oude schandpaal bezichtigen, opgegraven naast de kerk in 1868. Zou volgens het wapenschild geplaatst zijn door Monseigneur Van Eersel, bisschop van Gent van 1772 tot 1778 en heer van Mendonk. Achthoekige granieten pijler op arduinen voetstuk met bolvormige bekroning waarin het wapenschild van de bovengenoemde bisschop is verwerkt. Verder via rustige landelijke wegen, afgezoomd met rijen populieren. Wat verder toch de onverharde natuur in. We hebben zelfs even een oponthoud gehad, de plaatselijke boer was zijn koeien naar de weide aan het leiden. Finaal op deze lus kwamen we terug aan de Spanjeveerbrug en konden we een tweede maal gaan verpozen op de rustpost van daarstraks. Op het terras was het er zalig genieten van een fris biertje en het uitzicht.

Onze terugweg verliep grotendeels via ons eerste deel van de tocht. Moervaart, industrie en de veerdienst. Eénmaal dit laatste gepasseerd draaiden we toch nog een prachtig stuk natuur in als afsluiter om finaal terug op de Dries en de eindmeet te belanden. Eén ding was zeker, deze tocht had een ware metamorfose ondergaan. Na nog wat nakeuvelen met een lekker abdijbierke konden we onze tweede wandeling voor vandaag gaan opzoeken. Maar dat is dan weer stof voor een volgende reportage.

Verslag: Chris Van Cauwenberge

FOTOREEKS:  https://picasaweb.google.com/109206872063874220159/630797...

17:48 Gepost door heimisse in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: evergem, w.a.k., chris |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.