05-08-16

31.07.2016 Halfoogstvrienden Bellingen

Wandelen op de taalgrens

Zondag 31 juli organiseerde “Wandelclub Halfoogstvrienden Bellingen” reeds voor de 20ste keer zijn befaamde Taalgrenswandeling. Het was nog tamelijk kalm toen wij aankwamen op onze startlocatie. Even de omloop bekijken, inschrijven, enkele fotokes nemen en we konden op stap voor een wandeltocht met veel privédomeinen en de bijhorende natuurdoorsteekjes.

Via een rustig tarmacje begonnen we er aan. Al vlug een eerste stuk natuur, we dalen dwars door de weide om aan te belanden in het zacht golvende en moerassige Mouliebos. Verder tussen de weiden en de pinnekensdraad. Enkele meters verhard, bijna het vernoemen niet waard. Opnieuw een weide in, deze was enkele dagen eerder bemest met aal, een geluk dat het droog was want anders zou er een geurtje bij geweest zijn! Vervolgens op de rand van een maisakker die duidelijk te lijden had van de slechte weersomstandigheden van de afgelopen weken. Een veldweg midden de akkers en de weiden bracht ons terug op verhard. Niet voor lang echter want we belandden opnieuw zacht dalend midden de velden. Plots 180° draaien en via een stukje verhard terug naar de heuvelkam. Een volgend stukje privaat domein bracht ons naar de eerste rust waar we opnieuw de medewerkers in beeld kregen.

Op stap voor het volgende deel. Op de achterzijde van onze rust dadelijk opnieuw volop natuur. Een éénmanspad en een stukje verhard brachten ons richting Bellingen centrum. Reeds vanop enige afstand hadden we zicht op de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met bijhorend kerkhof. Dit is een voormalige priorijkerk, opgeheven bij de Franse Revolutie. Homogeen gebouw van bak- en hardsteen, aangevat in 1619 (volgens archiefstukken) en aansluitend bij de Henegouwse gotiek. Juist daar voorbij konden we de abdijhoeve Cantimpré bewonderen. Dit is een ruime vierkantshoeve, voormalige abdijhoeve van het convent der monniken van Cantimpré. Gewitte bakstenen gebouwen uit begin 19de eeuw gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats. Overluifelde inrijpoort onder houten latei. Boerenhuis van anderhalve verdieping met acht traveeën onder een met klokkenruiter bekroond zadeldak (kunstleien). Samen met de kerk vormt dit hoevecomplex een indrukwekkend geheel in het landschap. Normaal is dit erf niet toegankelijk voor publiek, toch trokken wij de koer over om aan de achterzijde terug de weidse velden te bewandelen. Een stukje verhard bracht ons bezijden de gesloten hoeve "Hof ter Kammen" met gewitte bakstenen gebouwen omheen een geplaveide binnenplaats. De arduinen rondbooginrijpoort, gedateerd 1860 op de sluitsteen, is opgenomen in de dienstgebouwen, gelijkaardige dichtgemetselde voetgangersingang. Zeer mooi gelegen hoeve, door weiden van de straat gescheiden. We dwarsen de weg en trekken opnieuw de weidse velden in, zalig wandelen is dit! Na een omzwerving in dit mooie natuurlandschap bereiken we terug een rustpost, gelegen aan de achterzijde van een boerderij, in open lucht. Zalig met deze weersomstandigheden. Hier proefden we het streekbier, een goeie kriek Boon. Enkele fotokes nemen van de medewerkers, ook eentje van een gelukkige voorzitter en zijn familie. Dan opnieuw onze weg vervolgen.

Hier volgden we enkele honderden meter een drukke baan, om daarna weerom via een stoffig karrenspoor de natuur in te duiken. Wat verder zelfs tussen het patatten- en het princessenveld, opnieuw privé doorsteek dus. Via een weide belandden we aan de achtzijde van het kasteelpark “Ten Daele”. Een eindje verder terug via de zijkant van een patattenveld de weidse akkers in naar de volgende rust, in een tent.

De volgende etappe is gemakkelijk te omschrijven. Via een aaneenschakeling van veldwegen, smalle paadjes, bosdoorsteekjes en nu en dan een zeldzaam stukje verhard bereiken we de laatste rust bij een fruitboer. Hier kwamen blijkbaar alle afstanden, een gezellige drukte! We waren nog amper anderhalve kilometer van de eindmeet, maar wie dacht dat de pret ten einde was heeft zich schromelijk vergist. De omloop bleef volop in de natuur tot aan de eindmeet.

Bedankt aan de organiserende club voor al dit moois en voor de vriendelijke bediening. Zeker tot een volgende.

Verslag: Chris Van Cauwenberge

FOTOREEKS: https://get.google.com/albumarchive/109206872063874220159...

21:07 Gepost door heimisse in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: halfoogstvrienden, bellingen, chris |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.