10-08-16

10.08.2016 Sparrentrippers Lanaken

Reportage van Jean-Pierre Declerck

Voor onze midweekwandeling slechts één keus , de Oogsttocht van de Sparrentrippers Lanaken vertrekkkend vanuit O.C. De Helle in deelgemeente Kesselt .Met het openbaar vervoer is het een hele trip maar de wandeling zal dan ook de moeite waard blijken .De tocht bestaat uit 2 grotere lussen van 10 en 7 km.en een kortere van 4 km.

In de schaduw van de rokende schoorstenen van steenbakkerij Nelissen beginnen wij de langste lus .Het dorp is piepklein ,onder de Sint-Michielskerk door en dan de natuur in .Een betonwegje loodst ons tot de oude Romeinse Heirweg die wij volgen tot de knalrode brug van Vroenhoven die het Albertkanaal overspant en historisch van belang is want de Tweede Wereldoorlog begon hier voor België op 10 mei 1940 . En tegelijkertijd aan de bruggen van Veldwezelt en Kanne, op het fort van Eben-Emael, in de steden Maastricht en Tongeren. Ze waren alle het doelwit van één gecoördineerde Duitse verrassingsaanval. De aanvallers werden naar de bruggen en het fort gebracht met … zweefvliegtuigen.In het Belevingscentrum in de als monument geklasseerde bunker op de kop van de brug kan je het meemaken alsof je er zelf bij was .

We lopen naar de overzijde met prachtig zicht op het Albertkanaal , de kerktoren van Maastricht en Nederland komen binnen handbereik maar dan slaan wij de weg naar Kanne in .Wij volgen het kanaal maar dat blijft steeds verborgen achter een brede strook groen .Een grenspaal en hier slaan wij een oud smokkelpaadje in .Verder opnieuw grenspalen ,je hebt er het raden naar in welk land je nu bent , maar de plaatjes aan het Milleniumbos verraden duidelijk Nederland .Het gaat steeds hoger de Cannerberg op met immense panorama’s op Maastricht en omgeving .Boven het vierkante gebouw van de waterwinning en hier volgt een verschroeiende duik de vallei in .Aan de einder de wijngaard van de Apostelhoeve , één van de weinige wijngebieden in Nederland .Bij de eerste huizen van Maastricht keren wij de stad de rug toe ,lopen verder op een kiezelwegje langs een onoverzichtelijke kriekengaard , België in en onmiddellijk terug uit in een hol wegje .De grens vertoont hier waarlijk grillige vormen .Maastricht komt er dan toch aan bij het Wolder sportpark , enkele straten door tot een grenspaal in het midden van de weg ons finaal Belgenland in loodst .Terug tot de brug in Vroenhoven , kort langs de weg naar Tongeren tot wij het gehucht Klein Lafelt doortrekken .De kerktoren van Kesselt komt heel dichtbij , maar dan nog een ommetje , eerst een graspad tussen de maisvelden , dan op een betonwegje kaarsrecht terug tot Kesselt .

Op pad voor de 7 km.en de andere richting uit voor de lus van de “ Kesseltse Kip “, benieuwd wat dat is  .Langs enkele mooi gerestaureerde vierkantshoeves Kesselt uit , doen onderweg even “ belleke trek “ bij oud minister Marino Keulen ( ha , ha ) en dan tussen velden en weiden tot een bos waar het stevig klimmen is om op de top te komen .En dan verschijnt de “ Kip “ , niets te maken met hoenders maar In de jaren ‘30 van de vorige eeuw werd bij het uitgraven van het Albertkanaal de grond ‘opgekipt’. Zo ontstond een kunstmatige verhoging in het landschap: de Kesseltse Kip. De taluds werden bebost. Het plateau werd in cultuur gebracht en rondom de weilanden werden hagen aangeplant. Zo ontstond een kleinschalig landbouwgebied.Een heerlijk stuk natuur volgt , graspaadjes tussen doornhaagjes , stukjes wei , wilde tijm , agrimonie en marjolein in de berm en onder vuurrode lijsterbes komen wij bij de trap om boven op de Kip een prachtig panorama over de streek te bewonderen .Verder op landwegjes tot wij even tippen aan de weg naar Riemst , maar op slag opnieuw veld .Wij lopen achter Veldwezelt door tot wij tegen het Albertkanaal aan botsen .Kuieren langs het water tot Kesselt terug in zicht komt en dan nog even het dorp door tot de start.

De 4 km.is een fel verkorte versie van de eerste lus .Terug tot Vroenhoven en dan in gestrekte draf terug naar Kesselt .

Heel geslaagde en genietbare midweekwandeling op de grens van Haspengouw en het Kempisch Plateau met een ferme knipoog naar Nederland .

FOTOREEKS

https://get.google.com/albumarchive/101932744000523904828/album/AF1QipOzsH8asVqtNxbijnuAKsc8U9ocEVTmcT07Slz6

20:59 Gepost door heimisse in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sparrentripers, lanaken, jean-pierre |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.