14-08-16

13.08.2016 OK50 Zonhoven

Reportage van Jean-Pierre Declerck 

Wanneer de heide op haar mooist is en Limburg paars kleurt trekken wij steeds naar onze groene provincie en dit gaan wij vandaag doen op de Heidetocht bij OK 50 Zonhoven .Even zoeken naar  de start want het ruime en gezellige Gemeenschapscentrum Tentakel bevindt zich in het gehucht Termolen .Afstanden gaan van 4 tot 24 km.en deze laatste gaan wij wandelen .

Heel kort het dorp , doorsteekje en al de eerste paarsbloeiende heide van het natuurgebied Molenheide . Over de eeuwen heen is het 100 ha .grote stuk natuur gevrijwaard van verkaveling, het vormt heden ten dagen als heidegebied dan ook een bijzonder interessant historisch landschap.Volgen wat bospaadjes ,wat op en af tussen stuifduinen van de Schemmersberg , komen in een bredere dreef en die doorlopen wij een hele poos tot wij een donker kathedraalpaadje inslaan .Draaien en keren tussen lage eiken en berkenbosjes tot wij tegen de E314 aanbotsen .Zien doe je de autoweg niet want wij blijven diep verborgen tussen het bronsgroen eikenhout , alleen het geraas van de autos dringt door .Licht in zicht en het mooie stuk natuur van de Tenhaagdoornheide wordt doorlopen .Zandige paadjes leiden ons door bloeiende heiderelicten , nog een stukje bos en na 7,9 km.het Chiroheem naast de Holsteencamping , onze eerste rust.

Van hieruit werden 2 lussen van respectievelijk 7 en 5,3 km.uitgetekend .Eerst het langste gedeelte.Lopen langs de camping terug de vrije natuur in tot de Holsteen . De merkwaardige formatie van holstenen hebben onze voorouders tot allerlei fantastische verklaringen geïnspireerd. Gevallen meteorietstenen? Oude offerstenen? Menhirs? In 1987 vond eindelijk grondig onderzoek plaats, gebaseerd op moderne wetenschappelijke kennis . De stenen zijn ter plaatse op natuurlijke wijze ontstaan uit het aaneenklitten van kwartsrijke zandsteen zo'n 15 miljoen jaren geleden .

Warempel een streepje asfalt , terug een bospad , brugje onder tot een prachtig ven waar waterlelie en violier bloeit , toertje er rond en dan …een zelden gezien wandelfestijn in het natuurgebied De Teut , 302 ha.groot en een unieke belevenis .Klauteren een gele zandheuvel op en dan paars zover het oog reikt .Heide doorspekt met vennetjes , naaldbossen , biezenweiden , bultje op en af , verdwijnen in een eikenbosje en erachter het Chiroheem.

Hier lopen wij Julien Bogaerts tegen het lijf , een Nestor van de wandelsport want al 50 jaar lid van de oudste wandelclub van het land , OK 50 Zonhoven .Vertelt honderduit over hoe de pastoor indertijd de hoogmis vervroegde om met de club te gaan wandelen .Dat waren nog eens tijden .

Na een natje en een droogje terug op weg voor de volgende lus .De eerste twee kilometer idem dito als zoeven en dan linksaf , bewonderen nog eens de natuurpracht van De Teut .Hoe mooi toch die wereld , de purperen hei ,dat is hier in Zonhoven de hemel voorbij .Botsen tegen een afsluiting aan , lopen er kort langs en dan….wat huizen , maar onmiddellijk een keiwegje bezijden het natuurgebied van de Slangebeekbron.Groene paadjes , wat waterpartijen en dan opeens een valleitje in .Dwarsen een stroelende Roosterbeek en volgen dan een éénmanspaadje tussen wat broekbosjes .Wanneer je denkt hier nooit meer uit te komen dan toch het Chiroheem .

Er rest 4 km.De bosjes in , een felle kuitenbijter waar je boven een enig zicht krijgt over bos en hei .Een begrazingsgebied door , maar niets te zien , naar het schijnt zijn de schapen nu met verlof .Terug de bosjes in en erachter de paarse symfonie van de Molenheide .Ploegen ons door zandige paadjes tot Termolen in zicht komt .Een grasveld over , wat achterafjes en dan opeens kaarsrecht tot G.C.Tentakel , het einde van één van de mooiste wandelingen in Vlaanderen .

Limburg , Limburg allein , dat geit niks boave , zo is t’r mer ein .Een uniek schouwspel midden het paarse hart van Limburg door de heidegebieden van Molenheide en De Teut.Een wandeltopper die een 11 op 10 verdient .

FOTOREEKS

https://get.google.com/albumarchive/101932744000523904828/album/AF1QipMcGwbyvL2UDIMTk_qMyYd8fOVYFY_scDiPyw8m

21:41 Gepost door heimisse in wandelen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Dag Jean/Pierre! Ik heb de eerste officiele tocht van O.K.50 in midden of eind Augustus 1965 nog gelopen. Deze ging toen nog in twee lussen. Eerst de westelijke route van de doorgaande autoweg naar Hasselt en Lommel-Eindhoven, en na de rustpost in de school de Oostelijke route van deze weg. Ik herinner mij de namen nog zeer goed uit die tijd evenals De Holsteenbron en camping daar. Het was de eerste tocht van Limburg onder auspicien toen nog van de Nederlandse wandelbond de Ned. Limburgse afdeling LWB. Na dit succes en de vele voor en na publiciteit in het Belang van Limburg, kwamen alras als paddestoelen andere clubs in oprichting, en werd toen de NWF Nederlandstalige wandelfederatie gevormd. De Belgische afdeling dus welke later de VWF werd. Nu zijn ook bij jullie alle Vlaamse wandelbonden onder een naam verder gegaan. Ik groet je van ganser harte Peter Heesakkers

Gepost door: Peter Heesakkers | 15-08-16

De commentaren zijn gesloten.