17-08-16

14.08.2016 O.K. 50 Zonhoven

In het paarse hart van Limburg

Zaterdagmorgen 13 augustus vertrokken we richting Limburg voor een verlengd weekend. Via internet hadden we een hotelletje geboekt voor twee overnachtingen. De weervoorspellers waren optimistisch, dus dat kon ook al niet mislopen. Onze eerste bestemming was Zonhoven. Hier organiseerde één der oudste clubs van het land. “O.K. 50 Zonhoven”, opgericht in het voorjaar van 1966. De afkorting komt van “Ontwaakte Kabouters” 50 jaar. Om het 50ste jubileum te vieren van de studentenbond werd op 21 augustus 1966 de eerste wandeltocht georganiseerd in Zonhoven.

Inschrijven, enkele plaatjes schieten en we konden op weg. Enkele rustige straatjes en kerkwegels loodsten ons het dorp uit. Al vlug belandden we in het natuurgebied Molenheide. Dit is een gebied van 200 ha dat in 1954 in gebruik kwam als militair oefenterrein. In 1956 werd er een logistiek depot opgericht en in de jaren daarna werd er geoefend met tanks en andere zware voertuigen. Ook werden er allerlei schuttersputjes en dergelijke gegraven. Er kwam een 12.000 jaar oud rendierjagerskamp aan het licht, het eerste dat in Vlaanderen werd gevonden. Bijna alle in Vlaanderen voorkomende biotopen zijn hier terug te vinden: heide en vennen, naaldbossen, gemengde bossen, vijvers met wuivende rietkragen. Na een kleine 8km van dit moois genoten te hebben kwamen we op onze eerste rust in het plaatselijke Chiroheem.

Hier konden we twee lussen bewandelen, ze liepen aanvankelijk wel 2km over hetzelfde traject dus beslisten we om de langste te bewandelen. Een stukje bosdreef en heide bracht ons aan een andere bezienswaardigheid. De Holsteen, reeds in 1432 in een document vermeld: de enige vaste prehistorische polijststeen in Vlaanderen en daarmee ook de enige permanente getuige van het boeiende prehistorisch verleden van deze gemeente. Van oudsher hebben deze reusachtige stenen tot de verbeelding van de mensen gesproken. Er zijn dan ook heel wat verhalen en fabeltjes over deze stenen de wereld in gestuurd. In 1987, in opdracht van het gemeentebestuur van Zonhoven, leidde archeoloog Dirk Huyge van het Laboratorium van Prehistorie van de K. U. Leuven een opgravingsproject dat tot doel had de Holsteen aan een grondig oudheidkundig onderzoek te onderwerpen. Hierdoor kwam heel wat informatie aan het licht omtrent de steen met polijstsporen. Vooreerst bleek uit de bodemdoorsneden dat deze steen reeds 10.000 jaren geleden aan de oppervlakte zichtbaar was en dus voor menselijk gebruik beschikbaar. Een nauwgezette studie van het oppervlak wees uit dat niet minder dan 52 polijstsporen voorkomen, waaronder 51 groeven en één vlak polijstgedeelte. Men mag daarom aannemen dat op de steen zowel sneden als boorden en zijvlakken van vuurstenen voorwerpen werden aangeslepen en gladgemaakt. Naast de vorm van de polijstsporen, wijst ook de afwezigheid van roest op het steenoppervlak in de richting van een prehistorisch gebruik. We vervolgden onze weg en belandden in het natuurreservaat “De Teut”. Hier bevonden we ons volop in het midden van het paarse hart van Limburg. De heide in al zijn pracht en praal. De Teut in Zonhoven is bij de lokale bevolking de ideale zondagnamiddaguitstap. Zeker in de nazomer, wanneer de heide prachtig purper bloeit, is dit mooie natuurgebied de moeite waard. Je wandelt hier letterlijk tussen de heide, komt unieke vennen tegen en kan op de heuvels genieten van een uitzonderlijk panorama over de streek. Na een 7-tal km kwamen we terug op onze rustplaats waar we genoten van een hapje en een drankje. Hier konden we ook enkele bekende wandelvrienden begroeten.

Op stap voor het laatste deel. Een licht klimmetje bracht ons terug in het natuurgebied Molenheide, wat we nog een 4-tal km bewandelden. Een weidedoorsteek bracht ons terug aan de rand van het dorp. Nog enkele rustige straatjes en we waren aan de eindmeet. Dit is wellicht één der mooiste heidewandelingen in het land. Deze tocht kunnen we iedereen aanbevelen. Eén ding staat buiten kijf: wij komen hier zonder twijfel nog terug.

Verslag: Chris Van Cauwenberge

FOTOREEKS:   https://get.google.com/albumarchive/109206872063874220159...

21:27 Gepost door heimisse in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ok50, zonhoven, chris |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.