22-08-16

21.08.2016 Chatons Ronse

Hoogzomeren in Ronse

Vandaag eens in mijn thuishaven, het is te zeggen afkomstig van Louise-Marie, een 5-tal km van Ronse, school gelopen aldaar en mijn ouders ginds gewerkt in de textielsector (Utexbel), welbepaald hetgeen we passeerden in het museum “must”, ook mijn zuster werkte aan de getouwen bij Associated Weavers.

Volkomen nieuw gebouw in de schaduw van de fabrieksgebouwen, nemen we de start en ontmoeten meteen Jean-Pierre Bonne, collega fotograaf en in aanwezigheid van het inschrijvingspannel! Nog enkele bekende vrienden en zelfs een foto van trio aan de soep, waarvan de middelste vrouw, ook sterk aanwezig was in de clubkampioenschappen als kogelstootster en speerwerpster, wat meteen duidelijk maakt dat velen van deze club oud-lopers en clubgenoten waren van mijn eerste loopclub Assa Ronse. Meteen maak ik jullie duidelijk dat Liban Glorieux mijn eerste en beste trainer was van Assa, dus na al die jaren is dat steeds een zalig weerzien!

We vertrekken via Hogerlucht, langsheen het oud gedeelte van het ziekenhuis en waar mijn dochter geboren is en mijn moeder overleden, even slikken maar ik heb hier school gelopen en ken vele hoekjes en kantjes van Ronse, maar moet dit nu tegenspreken! Verrassende doorsteken volgen elkaar op, enkele ken ik al maar toch word ik verrast vandaag! Mooie wegels en uitzichten wisselen elkaar af! We stijgen en dalen rond de Kruissens in ons Ronsisch dialect, we naderen het prachtpark Malanderpark en ontwaren de 2 bekendste kastelen, waaronder een volledig gerestaureerd restaurant! We dalen via een oud-café waar ik vele malen met echtgenoot bezocht maar nu blijkbaar een gewoon huis is net naast het kasteel die blijkbaar volledig tegen de N60 protesteert! We krijgen een splitsing en de 21 en 28 km nadert enkele privéwegels langsheen huizen en één van de 2 kastelen, we doorkruisen nogmaals afwaarts de “Kruissens” en dalen langsheen weerom  veldwegen en fabrieksgebouwen naar eerste controlepost in een tennislokaal aldaar. Enkele medewerkers gespot en verder op weg voor de 21 km!

We worden verrast met de ene  veldweg na de andere, we naderen de mooie kappel Wittentak  op de Scherpenberg en maken enkele mooie beelden mee van een huifkarevenement aldaar, wat een prachtzicht van daar!!! We passeren de verbindingsweg Ronse – Kluisbergen en duiken resoluut een privédomein en bos in. We laten het bos achter ons en betreden het grasveld van de Scherpenberg. Prachtig! Enkele rustige wegen en weerom huifkarren alom, vinden we toch nog mooie bosdoorsteekjes! Mooie zichten, bosdoorsteken en laatste verharde weg naar 2 de controle De Klijpe waar we enkele medewerkers spotten!

Met zicht op de Klijpekerk  stappen we over veldwegen en volop natuur richting wijk Floreal waar mijn Peter woonde, nooit wijs geraakt uit al de gelijke huisjes als kind! Toch een stuk bijgebouwd na deze wijk en prachtdoorsteek  over natuurstrookje! We naderen het stad met in zicht de Sint-Hermeskerk en de Crypte, binnenin fantastische gewelven en mooie beelden, tot zelfs een een  skelet van een afgestorvene! We verlaten de crypte met zijn prachtige tuinen en een laatste blik op de kerk. Nu naderen we het Bruulpark en het beroemde beeld Glorieux en het textielmuseum MUST, daar werkten mijn ouders en mijn zus in deze sector, niet te onderschatten, was een karwei heb het van dichtbij ook meegemaakt! We doorkruisen dichtbij mijn oude school aldaar over een totaal vernieuwd park dat ik als kind niet kende, maar prachtig om zien! Blijkbaar is een stuk voor evenementen aangelegd waar eenieder kan genieten. Nog enkele blikken op fabrieksgebouwen, beter gezegd textielindustrie en naderen de beekstraat, ooit een doorsteek met fiets naar school en we eindigen op 500 meter van de startplaats. Chapeau Chatons het was volop genieten! Tot een volgende!

Verslag: Anny Van Butsele

FOTOREEKS: https://get.google.com/albumarchive/109206872063874220159...

 

  

 

09:34 Gepost door heimisse in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chatons, ronse, chris |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.