05-09-16

04.09.2016 Witloofstappers Kampenhout

Op stap in de witloofstreek

Zondag 4 september ll. organiseerden “De Witloofstappers” vanuit Kampenhout hun Zomertocht. Kampenhout is een fusiegemeente in het hart van de driehoek Brussel-Mechelen-Leuven, de witloofstreek bij uitstek. Deze Midden-Brabantse gemeente bestaat uit de deelgemeenten Kampenhout, Berg, Buken en Nederokkerzeel en telt ongeveer 11 000 inwoners. Witloof, het witte goud, en de Kampenhoutenaars zijn trots op hun witloof. Ze hebben een Witloofmuseum en op het gemeenteplein staat het Witloofboerke. Dat is het Kampenhoutse symbool bij uitstek en een eerbetoon aan de landbouwers die de gemeente deze rijkdom schonken. Even zoeken naar een parkeerplaats, inschrijven en op stap. Gezien de twijfelachtige weersomstandigheden bij het vertrek opteerde we voor de omloop van 20km.

Via enkele rustige verkeersluwe straten verlieten we de startzaal om al vlug midden de natuur te belanden. Enkele veldbanen en bosdoorsteekjes brachten ons aan de oevers van de Weisetterbeek en de Molenbeek. Nadien doorkruisen we de Jennekensheide. Echter, we konden niet veel heidegrond meer aantreffen dankzij de arbeid van veel generaties landbouwers. Het is wel een bij uitstek agrarisch en bebost gebied gebleven waar het langs de vele trage wegen aangenaam wandelen is. Hier kregen we ook wat regendruppels te verwerken, gelukkig kortstondig en voor de rest van de wandeling hielden we het droog maar winderig. Vervolgens krijgen we de uitlopers van het Steentjesbos onder de voeten geschoven. Gelegen ten noorden van de gemeente en met een mix van loofbomen en naaldbomen zorgt dit voor een gevarieerde fauna. Het gebied maakt deel uit van De Groene Vallei, een oase van rust tussen de steden Leuven, Brussel en Mechelen. Na een kleine 7km belandden we op onze 1ste rustpost waar we konden genieten van een hapje en een drankje.

Op stap voor deel twee. Onmiddellijk natuur tussen veld en bos, prachtig! Na een tijdje rechts af en hier kregen we het onvermijdelijk stukje verhard. Wat verder begrepen we de bedoeling. De omloopbouwer wilde ons wat geschiedenis bijbrengen, we passeerden de Sint-Servaaskapel. Gebouwd van bak- en zandsteen. Mogelijk daterend van 1500, verbouwd en vergroot in 1735. Gerestaureerd in 1979 en 2015. Tot in 1950 was dit een bedevaartsplaats waar pelgrims al biddend driemaal rond de kapel trokken om de koorts van een zieke weg te nemen. Daarna een kort stukje kasseien, links een stukje tarmac om zodoende onze wandelweg verder te zetten op de heerlijke bospaden van het Kampelaarbos. Ten slotte dwars door de velden van het gehucht “Bulsom” (met zicht op het pittoreske Kampenhout) om aan te belanden op onze 2de rustpost in Kampenhout centrum, gelegen in de schaduw van de bak- en zandstenen Onze-Lieve-Vrouwkerk in neogotische stijl (1874). Na een deugddoend drankje konden we op stap voor het finaledeel.

Onmiddellijk merkten we het standbeeld van het Witloofboerke op. Hierna een ganse resem van kerk- en veldwegels om via een villawijk en opnieuw veldwegjes langzaam maar zeker naar de eindmeet op te rukken. Boekjes afstempelen, nog een laatste drankje en we konden huiswaarts. We hebben enorm genoten van de vele mooie natuur in de omloop. Bedankt Witloofstappers en tot een volgende.

Verslag: Chris Van Cauwenberge

FOTOREEKS:  https://get.google.com/albumarchive/109206872063874220159...

20:44 Gepost door heimisse in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: witloofstappers, kampenhout, chris |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.