30-10-16

30.10.2016 De Pajotten te Liedekerke

Met stralende zonneschijn genieten van het herfstkleurenpallet in Liedekerke

Ondanks onze opzet om uit te slapen is het ons geen van beiden gelukt om langer te slapen! Ikzelf stond respectievelijk 8 u en Chris 4 u oude tijd op. Chris om het artikel van de wandeltocht gisteren te schrijven bij de Padstappers, mij kwam de geur van vers gemaakte koffie tegemoet, zalig! Chris had zin in een omelet en na een stevig ontbijt en lekkere koffie vertrokken we naar Liedekerke bij de Pajotten Hekelgem.

Bij aankomst ginds kwam de stroom bekende gezichten ons tegemoet! Chris zorgt voor de inschrijving, ikzelf voor de foto’s startzaal met vele facebookers, clubgenoten en natuurlijk ook leden van andere clubs die we wekelijks wel eens opmerken, soms wat korter of langer dan gewenst, want elke wandelaar is uniek en we houden allen van onze wandelsport dat brengt de mensen dichter bij elkaar! Buitengekomen kruisen we de vroege vogels, die de tocht al beëindigden! Ons oog valt op een leuk détail: boven ons aan een elektriciteitsdraad bengelen enkele prachtige zwarte schoenen met de veters aan elkaar geknoopt, prachtprestatie! We verlaten dadelijk het verharde begin en duiken resoluut de natuur in! De prachtkleuren van de eerste winterdag wisselen af met de prachtwegels die we doorkruisen. Naast ons merken we eensklaps een “bibliotheekkastje”, persoonlijk vind ik dat een prachtig initiatief : hier worden boeken verwisseld van eigenaar, maar met de boodschap dat elkeen die er een boek uitneemt, een ander in de plaats zet, tof! We vervolgen onze weg en moeten soms onze ogen afschermen voor de zon! We passeren de Palitsebeekvallei, volop natuur verzekerd! In Liedekerke zijn er drie natuurgebieden: De Valier, de Pamelse meersen en de Palitsebeekvallei. In 2009 plantte Natuurpunt een hoogstamboomgaard in de Palitsebeekvallei. Er staan oude rassen van kerselaars, perelaars, appelaars, kweeperen, pruimelaars en okkernootbomen. Hoogstamboomgaarden leveren niet enkel fruit, ze hebben ook een grote natuurwaarde. Vogels kiezen hun zangpost in de bomen terwijl een steenuil in de holte van een oude boom leeft. De bloesems in het voorjaar vormen een stuifmeelbron voor insecten. Het afgevallen fruit trekt kleine zoogdieren aan zoals de zeldzame eikelmuis. Even verpozen doorheen een rustig verharde weg weliswaar voor wandelaars! Nog een laatste natuurwegel en we bereiken het Liedekerkebos alwaar ik jaren met een groep en onze trainer van Liedekerke, uren doorbrachten, daar zette ik mijn eerste stappen voor de marathon. Wandelaars én lopers wisselen elkander af, doorheen gedeeltelijk Liedekerkebos en Hertigembos, die indertijd nog niet bestond toen ik daar liep. We verlaten het bos om kennis te maken met een leuk “plankenpad” en zien de brug over de spoorweg in de verte, een teken dat we de rustpost in Sint-Katharina-Lombeek, alwaar we meteen een volgende vele gekende clubmensen terugvinden! In de zaal heerst een gezellige drukte.

We verlaten onze vrienden en passeren een “Halloweentafereel” en ik denk meteen aan de vele liters pompoensoep in de vriezer… we vinden weerom veel wat bredere natuurwegen, bijtijds wat versmald en duiken weer het bos in. Even een rustige straat maar niet lang! Nu krijgen we een groot stuk bos! Langsheen kapel, vele bruggetjes en een prachtige aanschijn van herfstkleuren! We vervolgen terug onze weg die we eerder op de dag als eens passeerden maar het deert ons niet, we krijgen immers opnieuw het fijne “knuppelpad”! De rustpost bevat een gezellige wiermoes van wandelvrienden.

Nu vertrekken we resoluut naar onze eindmeet! Ditmaal bewandelen we een natuurpad opzij de spoorweg en steken de spoorwegbrug over en jawel, de natuur blijft ons toestralen! Samen met de zon wordt dit een heerlijk einde, we moeten zelf enkele kledingstukken uitdoen, het is notabene 17°C en dit einde oktober! Nog enkele veld- en boswegen, enkele kerkwegels en het centrum, bereiken we tevreden het einddoel! Nog enkele laatste plaatjes en we keren zéér tevreden huiswaarts, bedankt Pajotten, wij hebben – zoals zovele positieve reacties horende – rechtuit genoten, tot een volgende tocht!

Verslag: Anny Van Butsele

FOTOREEKS:  https://get.google.com/albumarchive/109206872063874220159...

20:55 Gepost door heimisse in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pajotten, liedekerke, chris |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.