16-12-16

14.11.2016 Padstappers Geraardsbergen

Zonovergoten Wafelentocht

De laatste tocht van het Padstappers-wandelseizoen 2016 zijn in zicht, denkend aan het feesteind van Nero, beëindigen zij naar oude traditie hun tocht  in stijl met een heuse wafelenbak! We naderen het jeugdcentrum de Spiraal en kunnen niet langs de vele bekende gezichten! Bij het openen van de deur en het benaderen van de zaal, kunnen we niet langsheen de zalige geur van…jawel: wafels! De ruime startzaal fungeert als enige rustpost van de drie lussen die we vandaag bewandelen: twee onverharde en één verhard (alhoewel…), we kunnen naar hartenlust combineren en zelfs voor de echte Die-Hards eindeloos combineren naar hartenlust tot de gewenste afstand! De Spiraal is als startzaal een prachtige ontmoetingsplaats met ruime zitplaatsen, sanitaire voorzieningen en perfecte faciliteiten voor drank en food!  Ruime zaal en de gratis wafel kan geconsumeerd worden na elke lus die bewandeld wordt, de zoete geur laat je niet los en aan de rijen mensen die aanschuiven kan dat zeker tellen! Nog een pluspunt: je kan wafels extra bestellen en op die manier thuis nog wat nagenieten.

Na de traditionele begroeting van vele bekende wandelaars starten we met de langste lus van 8 km! Even door het centrum en het bekende “Visstraatje” die eindigt pal voor de markt met kerk en stadhuis! Maar: niet zonder de traditionele kerstmarkt en een heuse ijspiste, begeleid van volop muziek hierbij, welkom Kerst! We duiken in het bekende “Boerenhol” en stijgen richting Hoge Buizemont met een mooi natuurdoorsteekje die eindigt aan een bekend visrestaurant “Belle-Vue”, dat we dus wel letterlijk kunnen nemen want vanuit dit uitstekend restaurant heb je een prachtig vergezicht! We stappen verder,  richting Moerbeke, met een heus stuk natuur en zeker de snelste weg naar ginds én in volle rust! Ik spreek uit ervaring, van de vele trainingslopen! We naderen het voetbalplein van Moerbeke, steken de spoorwegverbinding van Geraardsbergen-Edingen over en lopen een kleine kerkewegel langsheen om resoluut naar Overboelare te trekken al onder en langs de spoorwegbrug “Schillebeek”,  opnieuw de natuur in te trekken! Onophoudelijk worden we overdonderd van allerlei natuurmoois! Stilletjes aan naderen we terug de Hoge Buizemont en dalen we door de Broekstraat, een steil dalend steegje met voor ons zicht op stad en een heus speelterrein voor de jeugd, inclusief skateboardplein! In de verte staar ik naar de kerk, draaien we even mee over de Guillemainlaan maar doorklieven plots een laatste stukje natuur richting Dender en rustpost! Een laatste blik op de “Dender” en aanleg nieuwe aanlegplaats “Sas van Geraardsbergen” en we passeren de Zakkaai met zicht op het Sint-Jozefsinstituut, in Geraardsbergen beter gekend als “’t Karmelieten”! In de zaal krijgen we volop aandacht van vele vrienden! Na een drankje zetten we de tocht verder, we krijgen er zin in na zoveel moois!

Met enkele bekende facebookers stappen we ditmaal stroomafwaarts langs de Dender, aan de overkant merken we de Baronie van Boelare en iets wat er uitziet als een kappelletje, doch destijds  was dit een tolhuisje! Het neogotische tolhuisje in het kasteeldomein van Boelare is beschermd als monument. We verlaten het Denderpad en wandelen verder langsheen de “Volkstuinen” en dwars langs kan je volledig in alle stilte genieten van prachtige natuurpaden richting Onkerzele zonder ook maar één straat te moeten bewandelen! Mooie vergezichten worden je deel terwijl je in de verte een oude brouwerij ontwaart, die nu verkocht is en hersteld wordt. Een laatste stukje bergop leidt ons naar de kerk van Onkerzele met kerkhof en een nieuw gebouw in glas die een prachtzicht moet hebben op de omgeving! We nemen een verharde weg naar Moerbeke (jawel) maar draaien toch terug naar Geraardsbergen via wat dacht je? Jawel : NATUUR! Bovengekomen aan de zijkant van Onkerzele hebben we toch nog een prachtzicht achter ons, iets dat hier heel gewoon is, door de vele heuvels! We dalen net opzij van de muur door een verhard wegeltje naar het bekende “Abdijpark” en het “Abtenhuis” met daarachter het “Koetsenhuis”. De Sint-Adriaansabdij van Geraardsbergen is een voormalige benedictijnenabdij. Enkel de poort, de abdijvleugel met prelaatskwartier, een zuidelijke stalvleugel en de restanten van een ijskelder zijn van de abdij overgebleven. Het domein is momenteel een park. We dalen af door het “Bokerstraatje”, aangelegd met kasseien en uniek stadsunicum! Het straalt de vele mooie unieke straatjes in Geraardsbergen uit! We betreden een tweede maal de overdrukke rustpost. Moeilijk om deze te verlaten, zo gezellig! De vele medewerkers maken er samen een prachtevenement van!

We vertrekken voor onze laatste lus, verhard maar… dat vertel ik later! We passeren midden stad, het bekende Sint-Katharina-College, steken de drukke weg Geraardsbergen-Lessen over en krijgen een kerkwegel onder de voeten geschoven die eindigt op een fietspad die veeleer gebruikt wordt door studenten en mensen die de stad ontvluchten om “verhard” toch te kunnen genieten in alle rust. In de verte heb ik toch zicht op  “Het Heilighart” van het “Gruppellopark” achter de kerk van Geraardsbergen, in gedachten noem ik het lachend het “Gruwelpark”, daar begint voor onze bewoners de gruwel om richting “De Muur” via vele trappen en steil opwaarts de “top” te bereiken, pfffff…. ! Maar Kurt (de parcoursmeester) heeft ons deze keer gespaard, oef! We volgen het verharde gedeelte maar zoals eerder gezegd: toch niet! We aanschouwen een onverharde smalle doorsteek en passeren het Halifaxmonument. Dit is een monument voor de gevallen bemanning van de Halifax LW682, die tijdens de nacht van 12 op 13 mei 1944 om het leven kwam te Schendelbeke. In het weekend van 6 op 7 september 1997 werden de resten van dit vliegtuig, alsook deze van tot dan nog drie vermiste bemanningsleden, geborgen door het BAHA Archaeology Team. Het monument, dat één van de gevonden Bristol Herculesmotoren toont, is een ontwerp van Philippe Haegeman. We stappen onverdroten verder langsheen we volgens de club maar al te goed kennen: natuurwegen en dat op de rand van de drukke wegen langsheen de stad! Op enkele meters van ons huis wandelen we verder dwars door de zij liggende Gentsestraat en komen op de drukke weg van Geraardsbergen-Edingen met prachtgebouwen in aanschouw, enkele voorgebouwen van de “Baronie”. We steken via de drukke weg de “Dender” over en verheerlijken ons aan het prachtig overzicht van de stad! Dankzij vele bomen die onlangs weggesnoeid zijn kunnen we nu alle belangrijke gebouwen bekijken: het Abten- en Koetsenhuis, het “Karmelieten”, de Sint-Bartholomeuskerk en de startzaal al over de Dender met de talrijke geparkeerde voertuigen. Jawel de tocht is een succes!

Proficiat “Padstappers”, het was een dikke aanrader. Bedankt en tot een volgende!

Verslag : Anny Van Butsele.

FOTOREEKS:  https://get.google.com/albumarchive/109206872063874220159...

 

 

 

 

 

19:55 Gepost door heimisse in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geraardsbergen, padstappers, chris |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.