24-12-16

21.12.2016 Egmont Zottegem te Leeuwergem

wsv Egmont trakteert wandelaars op jenever

Op de korte dag van het jaar gaan we maar Leeuwergem voor deelname aan de jenevertocht een organisatie van Wsv Egmont Zottegem. Bij de inschrijving kregen we een bonnetje voor een gratis jenever in de jeneverstokerij Mertens op het parkoers. We starten vanuit het ontmoetingscentrum in de schaduw van het kleine Sint-Amanduskerkje.

                                                                                                          Lopen aanvankelijk wat tussen de  bebouwing kwestie de dorpskern uit te komen . Een smal pad meent ons verder mee naar een dreef naar het Duivelvoetpad dat een tijd lang onze medegezel is. Over het pad doen lugubere verhalen de ronde. Het was zo dat tijdens de kermis in Zottegem een man met een zwart gezicht en zwarte handen , uitgedost in de fijnste kleren, snoepjes uitdeelde aan de kinderen. Hij haalde ze uit een zak die maar niet leeg scheen te geraken. Die zwarte piet met zijn snoepjes en zijn bodemloze zak werd door de omstanders argwanend bekeken. Toen men plots hoorde roepen ”De duivel is in Zottegem”, wou men de rare snuiter bij de lurven vatten. Maar hij was hen te slim af. Hij gooide de zak in de menigte en vluchtte weg. En toen gebeurde het, met een sprong wipte hij van Zottegem tot op de brug van de steenmeersbeek. Toen het volk buiten adem aan de brug kwam vonden ze een voetafdruk van de duivel in de monumentale Balegemse steen. Een opeenvolging van kerkwegels en veldwegen stuurt ons in de richting van Hillegem. Drukke provinciebaan dwarsen langs de Sint-Bartholomeus kerk een neogotische kerk uit 1880 naar de diepe weg brengt ons terug in de natuur . Een holle weg  en aardewegen stuurt ons in de richting van de “Nieuwpoortmolen in Oombergen. Het is een stenen romp als restant van een windmolen uit 1905 die in de plaats kwam van een staakmolen uit de 15de eeuw, hij was maalvaardig tot 1949. In 1983 werd hij verbouwd tot woning en later tot vakantiewoning. De Sint Martinuskerk kont in het vizier en daar gaat het heen al  over het kerkhof naar de eerste rust in het ontmoetingscentrum. Het romaanse kerkje uit de 14de eeuw is best schattig na de brandt van de kerk in 1919 werd ze grondig hersteld onder leiding van architect Valentin Waerwyck.

                                                                                                         Hier maken we een lus. Verharde wegen brengen ons door de uilenhoek ,waarna we terug de veldwegen een aardewegen gaan opzoeken. Het is werkelijk puur genieten van de ongerepte natuur, met af en toe een klimmetje en enkele heerlijke panorama op ’t land van Rhode we worden de richting van Cotthem uitgestuurd. Het gehucht Cotthem was reeds in het begin van het tweede Millennium een twistappel tussen de graven van Vlaanderen, de Duitse, Spaanse en Franse keizers. Vele leenheren in het feodale tijdperk claimden het gezag over Cotthem. Sinds de gemeentelijke fusieoperatie van 1976 is Cotthem een gehucht van Sint-Lievens-Houtem. Cotthem bezit een schat aan oude woonhuizen, getuigen van zijn rijke geschiedenis. De Mariagrot gebouwd in 1954 en de gerestaureerde hofstede 4De Slote’ uit 1776 ( ooit een cachot tijdens de Franse overheersing) zijn nog zichtbaar aanwezig. De oudste woning is wellicht het molenhuis uit 1716. Nu is Cotthem vooral het groen hart van Sint-Lievens-Houtem Lopen door het gehuchtje langs de gezellige terrasje. Voorbij de Mariagrot  stuurt een pad ons de hoogte in langs een ligt golvend landschap waar we de prachtige vergezichten zich naar blijven opdringen, waarna een kanjer van een boerenwegel ons terug naar beneden stuurt, door een bos dat ons op veldwegen brengt terug naar de laatste rust .  

                                                                                                          Daar maken we gebruik om een stukje te eten. We kunnen niet weerstaan aan de alom gekend lekkere Egmont braadworst met een kom soep. Daarna vatten we het laatste gedeelte aan.  Naar de oude tramroute Deinze –Geraardbergen . De tramroute vormt een prachtig wandel- en fietspad . Naar het kruispunt de Vos dat we dwarsen en ons  bij jeneverstokerij Mertens brengt daar worden we getrakteerd op een lekkere jenever na afgifte van het bonnetje dat we mee kregen bij de inschrijving. Jenever Mertens aan de steenweg op Aalst in Elene is een stokerij. Het verschil met een stokerij is dat Jan Mertens de grondstoffen koopt en vervolgens zijn jenever op houten vaten lagert. De veroudering en de spelingen van het product maken de jenever Mertens speciaal, vertelt Jan Mertens. Zijn grootvader Camiel begon ermee begin jaren 30 . Daarna ging de zaak over op zijn vader Alfred. Na deze lekker onderbreking gaan we verder via het Broek, een gebied dat zich typeert door talrijke boomkwekerijen dwarrelen we verder tussen het grondgebied van Oosterzele en Zottegem. Asfalt wegen sturen ons in de richting van het centrum van Elene dat we links laten liggen . Landelijke wegen brengen ons verder door het lichtglooiend landschap naar de kasteeldreef die in we inwandelen en ons naar het kasteel van Leeuwergem stuurt.                                                                                                                                                                                       Het huidige kasteel van Leeuwergem werd samen met het neerhof in 1724 op het grondgebied van Elene gebouwd. Het behoort tot belangrijkste 18e   eeuwse kasteeldomeinen van Vlaanderen. Het park en de tuinen werden gedeeltelijk geïnspireerd op ontwerpen van de Franse tuinarchitect Le Nötre. Uniek in ons land ins het lovertheater, een openluchttheater in haagbeuk dat plaats biedt aan 800 personen. Het geheel geeft een beeld van de evolutie van de klassieke tuin naar de 19e eeuwse romantische parkaanleg. De prachtige brede loverdreef  brengt  ons terug naar  het ontmoeting centrum. Daar genieten de wandelaars na met een lekkere pint, geurige koffie of versgebakken pannenkoeken . We genoten van een mooie, landelijke wandeling in een licht glooiend landschap met prachtige vergezichten.

 

 

16:38 Gepost door heimisse in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: egmont, leeuwergem, ides |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.