30-01-17

29.01.2017 Padstappers Geraardsbergen

Reportage van Jean-Pierre Declerck

Een onvervalste wandelklassieker in de winter is de Manneken Pistocht van de Padstappers in Geraardsbergen die vandaag al voor de 24ste keer doorgaat .Gestart wordt zoals steeds in de ruime zaal de Spiraal voor afstanden gaande van 7 tot 32 km.Wij kiezen voor de gulden middenweg en gaan op pad voor 22,5 km.

Wij lopen “ Giesbergen “ uit langs de Dender , klauteren een berm omhoog , weg over en dan voorbij de Baronie van Boelare , nu rusthuis , de wijde natuur in .Stille wegjes , de eerste vettige paadjes want het is gaan dooien sturen ons tot Schendelbeke .Steegjes in en uit , een hobbelig kasseitje dat ons bij jeugdherberg ’t Schipken de Dender over stuurt om aan de overkant het Provinciaal Domein de Gavers rond te wandelen .Een glibberige bosdreef tot de weg waar wij tussen een dubbele populierenrij even klimmen tot de school de Speeldoos in Onkerzele , onze eerste rust na 6,6 km.

Van hieruit volgt een lokale lus van 7,2 km.Vlug een veldwegje in en stevig omhoog tot de kerk van Onkerzele , gevolgd door een ellenlange afdaling met prachtig zicht op de wijde omgeving .Beneden tussen de velden tot Moerbekebos , steeds omhoog nu tot op de top van de Bosberg , halve draai en dan de snelle duik door het Raspaillebos .Eens tussen het bronsgroen uit gaar het tussen velden en weiden , steeds lichtjes oplopend terug tot Onkerzele .

Tijd om even uit te blazen bij een natje en een droogje en dan verder .Wij krijgen een tweede keer de klim naar de kerk van Onkerzele onder de sloffen geschoven en dan rechtsaf terug naar Geraardsbergen .Dit is een verraderlijk lang vals stuk plat dat ons finaal afzet bij de drukke weg naar Edingen .Erop en erover en wat verder lopen wij onder de kapel van de Oudenberg door boven op de legendarische Muur die dit jaar terug in het parkoers van de Ronde van Vlaanderen is opgenomen .Dit wordt ook één van de nevralgieke punten van de 1ste Tour of Flanders Walk .

Eén van de meest tot de verbeelding sprekende wielerwedstrijden aller tijden , de hoogmis van het Vlaamse wielergebeuren , UNESCO werelderfgoed . De Ronde van Vlaanderen waar jaarlijks duizenden op afkomen , passie en afzien , sport van het allerhoogste gehalte midden een prachtig landschap ,over ontelbare bulten en kasseien zoals de Haaghoek , de Koppenberg , Taaienberg , Muur van Geraardsbergen en nog zovele andere .In de slipstream van de Ronde werd enkele jaren geleden een Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen in het leven geroepen .Het werd op slag een weergaloos succes .Buiten een mini Ronde voor wandelaars in Oudenaarde bleven de snel- en lange afstandwandelaars op hun honger zitten tot de Belgian Walking Association zijn schouders onder het project zette .Van 29 tot 31 maart komt er dus een Ronde van Vlaanderen voor wandelaars uitgesmeerd over 3 etappes van +/- 85 km.

Wij dalen tot het stadspark , lopen er even door tot het Abtenhuis onze volgende rust na 17,2 km.

De stad wordt opgezocht , wat straat in , straat uit , stijgen tot de Kleine Buizemont en dan via de wijk Klein Hunnegem tot het zwembad waar de Padstappers voor een welverdiend opwarmertje zorgen .Verder de stad in tot de prachtige Grote Markt met zijn Manneken Pis en er recht tegenover “ De Presse “ het clublokaal van de Padstappers , onze laatste rust .

Er rest ons 1 km. en kuierend langs de Dender wordt de start terug opgezocht .Zoals steeds een heerlijke winterwandeling waar , de Padstappers gestand , wat modder niet kon ontbreken .

 

16:39 Gepost door heimisse in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: padstappers, geraardsbergen, jean-pierre |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.