19-02-17

18.02.2017 wsv Baasrode

Reportage van Jean-Pierre Declerck

Onze weervoorspellers zitten er nog eens helemaal naast want er werd regen en mist voorspeld , maar het tegendeel is waar , een stralende zon verwelkomt ons in Baasrode voor de 13de Winterwandeling in Vlassenbroek van wandelclub WSV Baasrode . Gemeenteschool De Schakel vinden we na een ontelbaar aantal wandelingen hier bijna met onze ogen dicht , scannen , inschrijven en dan op pad voor 25,9 km. wandelplezier .

We lopen warm met een lokale lus van 8,8 km. Achter de voetbalvelden door de vrije natuur in .Stille wegjes en paadjes sturen ons door velden en weiden tot dicht bij Buggenhout maar dan wordt rechtsomkeer gemaakt .Volgen kort de grote weg om dan via de wijk Briel een eerste maal langs de Schelde te wandelen .Baasrode is daar nu vlug terug , nog wat straat en dan terug naar af .

Stempeltje en op pad voor het langere werk .Het duurt een hele poos vooraleer wij het dorp achter ons laten maar dan gaat het rechtuit , rechtaan het Broek van Vlassenbroek in .Het is een heerlijk stuk natuur gelegen in een oksel van de Schelde . Dwarsen de nieuwe afsluitdijk en verdwijnen erachter tussen hoog opschietend riet .Het paadje stuurt ons op slag het natuurgebied uit maar wij missen wel iets .De Kruislievenheer die hier hoog in een boom hing en tranen met tuiten weende is blijkbaar ten hemel gestegen .Een asfaltwegje zet ons af in kunstenaarsdorp Vlassenbroek waar je hier en daar kan genieten van werk van kunstschilders en beeldhouwers .Wat verder het parochiecentrum onze volgende rust na 12,2 km.

We komen even op onze stappen terug en draaien een toertje rond het pittoreske  geklasseerde kerkje eertijds gebouwd op de vestingen van een Romeinse uitkijkpost .Erachter de Scheldedijk en dan genieten en kuieren in de zon  .Bij de eerste brug trappekes op , brug over en trappekes af om een enig mooi stuk natuur onder de sloffen te krijgen in het natuurgebied Groot Schoor . Het ligt in een bocht van de Schelde en bestaat uit laaggelegen graslanden omringd door dijken. Volgen de loop van een beek tussen hoge rietpluimen , bosje door ,de eerste wilgenkatjes kondigen timide de lente aan , gele elzen in bloei .Stappen benedendijks een asfaltwegje af om daarna terug de brug over te lopen tot het drukke kruispunt dicht bij Dendermonde .Half verborgen tussen de vegetatie een paadje en dat zet ons af langs de Schelde .Vanaf hier bis repetita in omgekeerde richting terug tot Vlassenbroek .

Eerst tijd voor de boterhammetjes en dan op weg voor de laatste 7,2 km. Onmiddellijk de dijk op , genieten van voorbijtuffende rijnaken , aan de overkant van het water de kerktorens van Hamme en Moerzeke , bezijden de Krabbendijkse Polder mee meanderen met de Schelde tot die verdwijnt achter een breed schorrengebied en wij het Vlassenbroekse Broek nog eens induiken om via wat boswegjes terug de dijk op te komen .Achter een brede bocht van de stroom een prachtig zicht op het water dat loodrecht op de kerk van het gehucht Kastel af gaat .Baasrode komt in zicht , slingeren nog wat door het dorp om zo onze wandeling af te ronden .

Een vroeg lente wandeling waar iedereen zeker van genoten heeft .

20:08 Gepost door heimisse in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: baasrode, jean-pierre |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.