27-02-17

26.02.2017 Sluisstappers te Kapelle-Op-Den-Bos

Reportage van Jean-Pierre Declerck

Niet veel soeps in wandelland deze zondag , dus dan maar naar de Sluisstappers in Kapelle-op-den-Bos die dit jaar de Vlaams-Brabantse wandeldag voor hun rekening nemen ter gelegenheid van hun 25 jarig bestaan .Met de bus uit Brussel ben je er in een klein half uurtje , maar verrassing bij onze aankomst aan het Teresiacollege .Het is aanschuiven vanop straat want er wordt gescand en zoals steeds zorgt dit voor een hoop chaos .Na een tijdje houden ze er mee op want de rij wachtenden wordt steeds langer en zo kan het echt niet verder .Het duurt toch een half uur vooraleer ik mijn startkaartje bemachtig en dan kan het los voor 33,9 km.

Even Kapelle door en rond tot de wijk Donkeren Ham waar de roots van de Sluisstappers liggen , rechtdoor een asfaltwegje , bermpje op en dan genieten langs het zeekanaal .Neus in de strakke wind die de regenwolken uiteen ranselt tot kort bij het sas in Humbeek waar wij de enig mooie 800 m. lange Warandedreef doorlopen om dan het 80 ha. grote domein van het Gravenkasteel in te komen .Het prachtig park met heel wat merkwaardige bomen waaronder enkele flink uit de kluiten gewassen ceders wordt doorkruist om vervolgens bij het 14de -eeuwse waterkasteel  linksaf een dreefje te bewandelen dat ons afzet bij de weg naar Londerzeel .Erop en erover en aan de einder duikt de naaldscherpe kerktoren van Humbeek al op. Een kaarsrecht veldwegje leidt ons er recht naar toe en wat verder de parochiezaal , onze eerste rust .

Toertje rond de kerk en dan splitsen de langste afstanden zich af , een veldwegje in waar tussen een koppel Libanese ceders het Steeneikkapelletje prijkt .Terug wat zeekanaal om dan de brug te dwarsen en langs stille wegjes tussen velden en weiden tot Zemst-Laat te stappen waar we in het Hof van Laar onze tweede rustpost vinden na een dikke 12 km.

Wat smalle straatjes door om het Kleuddepad te vinden .Paden en asfaltwegen tussen drassige biezenweiden , langs beekjes .Werpen in het voorbijgaan een blik op de Halve Steen , een natuurstenen blok. Het is niet precies duidelijk wat het juist was. Vermoedelijk een grenssteen tussen Zemst en Hombeek maar het wordt soms ook gezien als een Keltisch offerblok .Vlug komt het Bos van Aa er nu aan .Nogal wat vettige bospaadjes en dreven sturen ons terug richting Humbeek , nog eens het kanaal over en dan in gestrekte draf terug naar de parochiezaal voor een natje en een droogje .

Er rest zo’n 7 km.tot het einde .Humbeek uit op een veldweg , even langs de weg stoom aflaten om het Gravenbos te bereiken waar wij vlug de Boskapel vinden .Het bos uit waar boer Charel nogal huis gehouden heeft .Lopen wat gymkana en laveren van links naar rechts om de plassen en diepe voren te vermijden en zijn gelukkig om zonder kleerscheuren de wijk Ipsvoorde door te lopen waar wij even het mini legermuseum aanschouwen .Terug de velden in , een éénmanspaadje bezijden een beek dat eindigt bij de manège Nieuwenhof die wij zijdelings voorbijlopen en waar nogal wat hengsten luid supporteren .Een laatste populierenpad en dan is daar opeens de grote weg die wij afdraven om zo terug het Teresiacollege te bereiken einde van een heerlijke winterse wandeling tussen Brabantse Kouters .

17:45 Gepost door heimisse in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sluisstappers, kapelle-op-den-bos, jean-pierre |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.