13-03-17

11.03.2017 Chatons Ronse

Zonovergoten Klijpetocht

Vandaag terug es richting “huiswaarts”, naar de alom gekende, prachtige “Klijpetocht” in Ronse, alwaar ik school liep! Stad zelf kende ik vanbinnen en vanbuiten, uitkanten wat minder alhoewel … dankzij  mijn aansluiting bij Assa Ronse leerde ik Liban Glorieux en Marie-Jeanne Aelbrecht kennen als mijn trainer en de loopwedstrijden werden in de contreien gehouden dus als leek van een klein dorpje in de buurt van Ronse, werd ik toch wat wijzer!

Liban en Marie-Jeanne zijn nu de steunpilaren van de “Chatons” waar ze terecht fier mogen op zijn! Bij aankomst was het een gezellige drukte en de eerste 60km wandelaars waren al van 6 uur ver uit onze buurt! We besloten de 28 km te wandelen. Ik mocht meteen oud gekende  lopers en Marie-Jeanne op de gevoelige plaat zetten! De zon was volop aanwezig en na begroeting van eveneens bekende wandelvrienden gingen we op pad.

We verlaten Ronse langsheen hun clublokaal, al over industrieterrein richting “Klijpe” mét natuurwegen en zicht op de kerk en de molen links van ons. De 28km gaat samen met de 60 km solo we worden beloond met mooie groene wegels en komen even later terug bij diezelfde splitsing, weliswaar aan de overkant, waar de kleinere afstanden er af gingen en dus trekken we nu definitief samen naar de eerste rustpost onder de kerk. Gezellige drukte in de post en vele bekende wandelaars alsook de ijverige medewerkers die ons welgezind en met plezier op onze wenken bedienen! Prachtteam!

We haasten ons verder, na een gezellig babbeltje en lekker drankje, men zou voor  minder blijven zitten! Algauw zoeken we terug de natuur op, even een drukke weg op maar langs een rustige binnenweg beklimmen we de Scherpenberg. We stijgen en dalen doorheen het Kraalbos en ontwaren in de verte de “Hotond” alsook bij het verlaten van het bos in de verte de kerk aan de Klijpe ,maar daar gaan we niet heen! Langs het  lange rustige “Langveld” en flink stijgend, bewandelen we terug natuur- en bosdoorsteken! Eens hieruit, ontwaart zich voor ons een lange kronkelweg met prachtig uitzicht en jawel we naderen de volgende rustpost : Heynsdaele! De vele vrienden-wandelaars alsook de medewerkers mochten hier zeker niet ontbreken en zeker mijn loop- en clubgenote van Assa niet, die op stap was met 2 andere vriendinnen. Wat een fijn weerzien! Mét face-bookers, wandelvrienden en loopgenoten van de Chatons!

Dadelijk na het supergezellig weerzien duiken we terug het laatste stukje bos van Heynsdaele in en verlaten door het hekken het domein, voor ons vinden we de drukke weg van Kluisbergen-Ronse, maar draaien weg even voor de Toren “Hotond” de diepte in, met de nodige prachtzichten! We dalen, maar eens beneden bestijgen we een prachtig natuurveld maar aangezien het flink had geregend de laatste weken, kon de bijbehorende “blubber”  of “moore in het Ronsisch” niet ontbreken! Maar eens we de berg beklommen hadden, keken we achter ons met een subliem uitzicht, dat maakte véél goed! Tot het verlaten van dit stukje prachtnatuur moesten we ons wat behelpen om zonder ongelukken het “molentje”,  dat definitief het einde aankondigde, het laatste trapje te betreden. Maar weerom achteromkijkend tijdens het zwoegen, een prachtige terugzicht!  Voor ons nog een laatste klein stukje veld en we doorkruisen bos richting de Hotondberg met zijn prachtige vergezichten en de welbekende “Toren Hotond”! We steken terug de drukke weg richting Ronse over en jawel nu krijgen we het prachtigste stukje bos volgens mij! We laten nog een laatste oversteek over een stuk weide van de “Hotond”. We dalen definitief naar de tweede rustpost in de Klijpe. Ginds vinden we reeds de die-hards van de 60km die samen met ons naar de startzaal snellen, ze lijken onvermoeid!

Onze laatste 8 km verloopt over kerkwegel, rustige binnenwegen recht naar de zéér gekende kapel “Wittentak” waar ik nu toch even de tijd nam even een kijkje binnenin te nemen, mooi! Ik zet mijn weg verder eerst bergaf maar we vervolgen onze bosweg flink stijgend! Na een laatste oversteek van een drukke weg krijgen we een laatste stuk bos, ik vermoed dat het ook een stuk was van Reynsdaele, het kasteeltje opzij bekijkend. Het laatste stuk drukke weg afdalend zie ik de Kruisstraat achter mij met zicht op de molen richting mijn dorp Louise-Marie, waar ik mijn jeugd meemaakte. Eindelijk zakken we af met nog een subliem onverharde kerkenwegel. Maar we krijgen nog het “koffertje” zoals Chris me ooit vertelde : het domein en kasteel St-Hubert! Een prachtige vijver achter het kasteel beloonde ons met enkele mooie kiekjes! Over de fabrieksterreinen van Utexbel naderen we langs de achterkant het imposante schoolgebouw met de vele tevreden en glunderende gezichten! Dikke proficiat aan de supermensen die de 60 km volbrachten en met een laatste foto van ons superduo Liban en Marie-Jeanne verlaat ik eveneens zoals die vele andere wandelaars, de zaal richting Geraardsbergen, passerend langs de “muziekbos”, sssst…..

Verslag: Anny Van Butsele

FOTOREEKS:  https://get.google.com/albumarchive/109206872063874220159...

 

 

 

16:20 Gepost door heimisse in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chatons, ronse, chris |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.