13-03-17

12.03.2017 Marktrotters Herne

Reportage van Jean-Pierre Declerck

De Marktrotters uit Herne zijn dit jaar 35 jaar jong en dit gaan wij vandaag met hen vieren op één van de topwandelingen in het Pajottenland , de Kriek-en Mattentocht traditioneel vertrekkend vanuit de ruime zaal Hernekouter in Herne .Het belooft een mooie zonovergoten dag te worden en al een hoop bekenden bij de start , even het parkoers monsteren met afstanden van 4 tot 32 km. en dan op weg .

Dorp uit en terug in over het riviertje de Mark , langs een kerkwegel die uitmondt op het Heldenplein bij het monument van de gesneuvelden van de twee wereldoorlogen .Via doorsteekjes tussen tuinen en weiden laten wij Herne achter met mooie zichten op het dorp waar de Sint-Pieterskerk hoog bovenuit troont .Veldwegjes zetten ons af in de schilderachtige Arebeekvallei .Lopen er helemaal door om door een draaipoortje een paadje in te lopen dat eindigt op de Nattendries .Vlug komt het schooltje in Kokejane nu in zicht onze eerste rust na 6,6 km.

De langere afstanden maken hier een lus van 5 km.De grote weg naar Edingen over en dan het Strihouxbos in .Pittoreske dreven , het eerste lentegroen en voorjaarsbloeiers klein hoefblad , speenkruid bosanemonen en madeliefjes die een timide verschijning wagen .Eens tussen het bronsgroen eikenhout uit komen wij het kasteeldomein Ter Rijst in .Het behoort tot het prachtigste landschapsschoon die het Pajottenland te bieden heeft .Draaien een brede bocht rond het kasteel en de vijvers om bij de steenweg het domein uit te zijn .Van hieruit nog slechts een steenworp tot Kokejane .

Komen even terug op onze passen hier om dan de Coecache , een steil graspad tussen de weiden af te glibberen met een mooi vergezicht op Edingen.De veldweg van de Postborre in , stille wegjes over de Barakkendries om verder de Geraardsbergsesteenweg en het spoor te dwarsen met aan de overkant een aardeweg die wij een hele poos volgen tot het Konijnenbos .Edingen komt nu heel dichtbij maar wanneer het spitse kerktorentje van Marcq opduikt draaien wij weg en duiken de Markvallei in .En dan botsen wij opeens tegen het snel vliedend riviertje met aan de overkant de schitterende Smeiersmarkmolen , een watermolen eerst vermeld in 1335 .Hoe hierover ???Moeten een grasberm opklauteren om een brugje over te wandelen . Voorbij de watermolen een pittoreske holle weg in om via een afzichtelijke keienweg het dal uit te komen .Boven een majestueus panorama over het Pajottenland en dan sturen stille wegjes ons richting Sint-Pieters Kapelle .Kort het dorp en dan de parochiezaal voor een verdiende rust na een kleine 20 km.

Voor de langste afstand volgt hier een lokale lus van 6,5 km.Onmiddellijk het dorp uit en dan stille asfaltwegjes , veldpaden midden een rustgevend heerlijk golvend landschap .In een diepe plooi van het landschap duikt Bever op en hier wordt de terugtocht ingezet . Een totale ruraal stuk parkoers met hier en daar toch een stoere vierkantshoeve , vele met angelusklokje ,slaan een babbel met Jolly Jumper en dan op naar Sint-Pieters Kapelle voor onze laatste rust .

Er rest een kleine 6 km. tot Herne .Recht naar de.13de eeuwse kerk  , waar de champetter op zijn roepsteen staat om na de zondagsmis de gemeentelijke aankondigingen voor te lezen.Via de uitgestrekte landerijen van de Styvekaitse naderen wij stilaan Herne .Wij dwarsen nog eens de Geraardsbergsesteenweg waar een voetwegje ons vervolgens achter het station afzet .Nog wat gymkana tussen de sportvelden en dan is de wandeltempel van de Hernekouter daar terug .

Deze wandeling midden het Groene Kwadrant van het Pajottenland blijft een knaller van formaat .Terug genoten enkele duizenden wandelaars hier en zitten ze na te hijgen met een boerenpens en spoelen ze de vermoeidheid weg met een frisse Kartuizer of Cesarbier .Voor de zoveelste maal was dit genieten in het kwadraat .

16:23 Gepost door heimisse in wandelen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: marktrotters, herne, jean-pierre |  Facebook |

Commentaren

Beste Jean-Pierre,

Een knaller qua artikel : Proficiat !

Gepost door: Jean-Marie Paduart | 13-03-17

De commentaren zijn gesloten.