19-03-17

16.03.2016 OK 50 Zonhoven

Reportage van Jean-Pierre Declerck

Opnieuw gaat het dit jaar richting Zonhoven waar het nu al jaren mooi weer is voor één van de mooiste wandelingen in Limburg , de Sint-Vincentiustocht van de nu Koninklijke WSV OK 50 Zonhoven .Een overvol parochiecentrum Paro Ter Donk , de gebruikelijke chaos bij het scannen en dan op weg voor 2 lussen van een dikke 10 km.maar onze ondervinding weet dat het wel wat langer uitvalt .

Wij beginnen er aan met lus B wetende dat dit de langste maar ook de mooiste is .Doorsteekje en dan de wijk Donk door met hier en daar nog een pittoresk boerderijtje in stukwerk en wat kapelletjes .Bij de spoorweg nog steeds volle gas rechtdoor en verder de Rietstraat in die haar naam niet gestolen heeft want heel vlug verdwijnen wij tussen metershoog riet tussen de vijvers van het natuurgebied de Platwijers . Het is het grootste aaneengesloten vijvergebied van België en telt liefst 1175 vijvers en is goed voor 700 ha water en riet. Heel wat zeldzame dier- en plantensoorten vinden hier hun leefgebied. Deze vijvers zijn kunstmatig gegraven door mensen, in de 12de eeuw werden er grote groeven gemaakt om ijzererts op te graven. Later had men het plan om die groeven dieper te maken voor de viskweek. Het water voor de vijvers werd aangevoerd door plaatselijke beken.

Het wordt terug een feeëriek parkoers . Paadjes meanderen tussen de vele waterpartijen en hoge rietkragen tot de uitkijktoren waar wij even naar boven klimmen om een majestueus zicht te krijgen over het ganse gebied .Een troep luidruchtige meeuwen maakt er een ware kakafonie van .Wat verder dwarsen wij de weg naar Bolderberg om de terreinen van camping Heidestrand op te wandelen .Tussen de vele week-endhuisjes gaat het tot de grote vijver die er hemelsblauw bij ligt . Waterwild alom : ganzen, eenden, fuut, een zilverreiger . Enkele uitnodigende banken bij de waterkant en dus tijd voor de picknick .Heb amper de tijd om een hap te nemen als ik al de familie “ Magret de Canard “ op bezoek krijg gevolgd door een schare anderen .Daar gaan mijn boterhammen met confituur maar dat maken we straks goed met een lekker stuk Limburgse vlaai .Draaien een rondje rond de vijvers , bosje door en een pad zet ons af in een villawijk .Het is een hele poos villaatjes kijken , slaan een oogje op de viskwekerijen Vandeput waar meeuwen elk op zijn paaltje wachten op een stuk lekkers .Draven de Katschitweg af ( ??? ) tot het station , een halve draai rechtsomkeer en dan op een paadje geprangd tussen het spoor en de vijvers terug tot de overweg die wij dwarsen terug naar af .

Terug tot het spoor voor lus A , idem dito als daarstraks tot wij een bospad inslaan .Hagelwitte berkenbosjes en lorken wisselen af met open ruigten en velden tot een asfaltwegje ons het Witven in stuurt .Genieten van het zonnetje bij de grote vijver die wij ronden , van bosje naar vennetje tot een asfaltwegje ons naast het spoor afzet .Wij blijven er een hele poos langs lopen tot opnieuw de overweg en dan spoorslags tot het einde voor mijn stuk vlaai .

Deze wandeling is en blijft een topper , zeker bij dit mooie weer , waar je nooit genoeg van krijgt .Luxuriante natuur , gratis birdwatching en gezelligheid troef achteraf wat wil je nog meer .

20:42 Gepost door heimisse in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zonhoven, ok50, jean-pierre |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.