19-03-17

19.03.2017 Vreugdestappers te Moorsel

Reportage van Jean-Pierre Declerck

Al vroeg deze morgen in het busstation van De Lijn onder het Noordstation om te gaan wandelen bij de Vreugdestappers in Moorsel / Tervuren .Je gelooft je ogen niet . Overal etensresten en vuil , een indringende geur van uitwerpselen en urine en daartussen slapende daklozen en asielzoekers .De informatieborden van De Lijn doen het al maanden niet meer , dus op de toppen ven de tenen naar perron 6 waar bus 318 ons moet opladen .Iemand noemde Brussel enige tijd geleden een “ shithole “, helemaal ongelijk had hij niet .Op de minuut juist onze bus en die zet ons een half uurtje later af bij de kerk van Moorsel waarachter de parochiezaal Sint-Jozef , start van de 2de voorjaarstocht van de Vreugdestappers Huldenberg .Afstanden gaan van 5 tot 24,6 km met nog een bijkomende lus rond de gemeente van 5 km.Nog kalmpjes bij de start , dus er vlug vandoor.

Kort het dorp en dan de velden van het Moorselveld in.De Sussenberg op via veldpaadjes , Sterrebeek komt steeds dichter maar dan draaien we dit alles de rug toe via het holle wegje van de Waalse Baan en de Romeinse Baan terug tot de omgeving van Moorsel .Langs de bedding waar vroeger de boerentram reed wordt het Moorselbos opgezocht . Van het bos zelf schiet niet veel meer over. Moorselbos is een enclave binnen Moorsel met enorme villa’s midden het groen. Vaak spreekt men hier dan ook van kastelen. Wonderlijk misschien want over het algemeen is bosgrond rond Brussel heilig en is het bijna onmogelijk om in een bos zelf bouwgrond te verkrijgen. Hier kan het blijkbaar nog wel , maar “ only in english “ als je de verkavelingstekening bekijkt .Zelfs ambassades van wat exotische oorden zijn hier te vinden .Een kasseitje stuurt ons de weg naar Leuven over en dan recht op Vossem af .In het voorbijgaan bewonderen wij de stoere vierkantshoeve Oude Voorde , het dorp in bij de Saint-Paul British Primary school ( wat doen ze hiermee bij de Brexit ? )en erachter de sporthal , de centrale rustpost na een kleine 6 km.

Hier zijn 2 lussen van 7,3 en 6,4 uitgetekend .Wij beginnen met de langste , Park van Tervuren genoemd .Lopen een eerste maal langs het riviertje de Voer , weg over , klimmen op een spekglad paadje tot wat eens een voetbalveld was , terug even Vossem in en uit , veldwegjes en wanneer wij dalen glijden wij letterlijk tegen de muur van het Park van Tervuren aan .Wij lopen er een hele tijd langs in een hol wegje tot dicht bij Duisburg maken rechtsomkeer ,slaan lager een steegje in en slalommen dan tussen de paardenvijgen het Zoniënwoud in .Een heerlijk stuk parkoers volgt , ronden de Gordaalvijver , krijgen via de Mathieuweg een mooi bosparkoers , dalen tot het Spaans Huis ofte Gordaalmolen . De watermolen lag aan de Voer, waarvan het water de energie leverde. Nu is de Voer opgenomen in het tracé van de Warandevijvers en heeft het gebouw zijn aspect van watermolen verloren.  De molen is het laatste materiële overblijfsel van het vroegere gehucht Gordaal.Een wegje volgt de oevers van de Gordaal-, Molen- en Vossemvijver waar heel wat waterwild te spotten valt .Bij het gekende gat in de muur zijn wij er uit , kort een kasseitje en dan een éénmanspaadje dat steeds de oevers van de Voer volgt tot Vossem .Draaien even rond het dorp tot de pittoreske 12de eeuwse Sint-Pauluskerk met er rechtover het volkscafé In de Congo , ondertussen meer dan 100 jaar oud en waar de pintjes nog 1 euro kosten .Wat verder terug de sporthal en onmiddellijk er op uit voor de 2de lus Brede Weg genoemd.Benieuwd hoe breed die wel zal zijn .Wat langer het dorp tot de weg naar Leefdaal maar heel vlug de kasseitjes van de Flosstraat die hoger overgaan in de zoveelste holle weg , steeds hoger en boven loop je tussen de velden met een immens vergezicht over de omgeving .Aan de einder de messcherpe kerktoren en de watertoren van Duisburg maar wij draaien weg op een betonwegje de “ Brede Weg “ genoemd .Het wegje eindigt in Amerika ( straks hebben wij alle continenten aangedaan )waar wij de veldpaden dicht bij het Leefdaalbos bewandelen .Je hebt er een majestueus zicht op de Voer-en de Ysevallei .Diep onder ons Leefdaal en daar moet het heen .Opeens sta je bij een muur en de spectaculaire afdaling van Gelschoven zet ons dicht bij het dorp af , maar dit lopen wij zijdelings voorbij om wat verder een paadje langs de Voer in te slaan die wij nu steeds stroomopwaarts volgen .Soms verdwijnt het riviertje achter wat bos , is dan daar terug en zo terug tot Vossem waar nog een kuitenbijter wacht met boven de geklasseerde Puttenboskapel .Een klinkerwegje via wat achterafjes brengt ons terug naar de rustpost maar wij gaan het wat verder zoeken .Terug naar de Congo voor de boterhammen.Lokalen leggen een kaartje en na wat boerenhesp met een oude geuze van Boon kunnen wij er terug tegenaan .

Er rest een kleine 5 km.tot Moorsel . Achter de sporthal de Vossenberg op , nog een verdiep hoger tot een zendmast , rechtsaf door de velden waar een schilderij wacht .De Voervallei met Leefdaal in een diepe plooi .De weg naar Leuven nog eens over , paadjes tussen immense spinazievelden , stille wegjes tot het gehucht Vrebos waar wij even doorheen slalommen en dan komt Moorsel in zicht .Een kerkwegel eindigt achter de kerk en ernaast de parochiezaal , einde ???Nog niet wij gaan nog het lokale toertje van 5 km.meenemen .

Lopen wat langer Moorsel door , volgen “ het wegske “ dat ons nog eens de hippe villawijk van Moorselbos door loodst .Verder een pad tussen wat weiden en via de holle weg van het  Bosdelle naar het gehucht Cooige waar wij bij de langere afstanden aansluiten en zo terug naar de startzaal .

Ieder jaar slagen de Vreugdestappers er in ons te verrassen met een nieuw parkoers .Vandaag stond de Voervallei tussen Tervuren en Leuven centraal met een magisch mooi parkoers .

21:25 Gepost door heimisse in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: moorsel, vreugdestappers, jean-pierre |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.