02-05-17

01.05.2017 Les Sabots de Godefroy à Bouillon

Reportage van Jean-Pierre Declerck

Onze Ardennen driedaagse sluiten wij af bij wandelclub Les Sabots de Godefroy met de Marche des Crêtes in Bouillon .Startplaats Domaine de Morsehan is al vroeg deze morgen overrompeld door hordes wandelaars .Afstanden gaan van 6 tot 42 km , wij houden het bij 30 .Wurmen ons tot de inschrijving en onmiddellijk start .

Domein uit , kort achter de vangrail van de grote weg en dan wordt de toon onmiddellijk gezet .Een klim in een bosje , een slibberafdaling waar je je gelukkig kunt vastklampen aan koorden , verstringelen tussen de vele rondzwaaiende stokken van nordic-walking wandelaars maar dan is de stad daar .Kuieren langs de Semois , bij een stuurs kijkende Godfried van Bouillon het bos in en omhoog de vallei uit .Trapje op en een eerste kuitenbijter door het bos van Les Différends .Klimmen eindigt slechts enkele kilometer verder bij de eerste controlepost van het Belvedère na 5,9 km.Het dieptezicht op Bouillon is hier indrukwekkend .

Achter de uitkijktoren terug de bossen in en de volgende moeilijke klim volgt al onmiddellijk door het Bois Bichetour .Traag gaat het omhoog met diep onder ons de abdij van Cordemois bij de Semois .Wat vakantiehuisjes voorbij en dan een schitterend stuk parkoers langs de rivier tot de Moulin de Rivage , een voormalige watermolen bij een stroelend beekje .Er volgt een verschrikkelijke dooddoener door de bossen die maar geen einde schijnt te kennen .Met de tong op de schoenen bereiken wij Botassart na 10,5 km , beloond met een reusachtig zicht op de Tombeau du Géant .Het uitzicht is geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed in Wallonië . Het landschap dat u ontdekt vanaf het uitzichtpunt van Botassart, vlakbij het dorpje met dezelfde naam, is grandioos. In een prachtig bebost kader stroomt de Semois traag voorbij langs een lange meander die een rotsige bult omknelt. De regelmatige vorm van de beboste heuvel, die omgord wordt door de rivier, leverde deze de naam “Tombeau du Géant” op.

Kort lopen wij in wat opener gebied maar dan terug boswegen , klimmen en een diepe duik tot de rivier bij de Virée du Roi .Kort meekabbelen met het water en dan een ruk omhoog tot het natuurgebied Les Ardoisières de Gerardfosse .Een verschroeiende duik stuurt ons de vallei van de Liresse in en dan leiden paden en veldwegen ons naar Rochehaut voor een welverdiende rust na 16 km.Het dorp is uitzonderlijk gelegen met schitterende panorama’s op de vallei .

Via de Bocht van Frahan waar wij aan de overkant van de rivier het gelijknamige dorp ontwaren terug de bossen in , klimmen en dalen met de Semois steeds dichtbij tot Poupehan , rust na een kleine 20km ., stukje parkoers van slechts een dikke 3 km , maar dat kon tellen .

In Poupehan de brug over , meanderen mee met de rivier , maar steeds op en af en als je denkt “ het einde nadert “ een verschrikkelijke neep .De ellenlange steil oplopende neep van eventjes 800 m. eindigt in het dorpje Corbion , 21,7 km ver.Kapot het dorp door en weg van de oevers van de Semois .Hotsen en botsen door de velden , bezijden het Bois des Bourgeois , nog wat afmaakwerk in de bossen van La Boucauderie en als kers op de taart de gevaarlijke schuifaf met een ontelbaar aantal haarspeldbochten tot Bouillon .Nog niet helemaal gedaan , de stad door onder de kasteelruïnes tot de Porte de France , verder een laatste keer licht omhoog tot wij de brug over de Semois dwarsen en waar Krist mij voorbij dartelt .Totaal uitgeput strompel ik Morsehan binnen , maar tevreden het gehaald te hebben .

Deze Marche des Crêtes is het summum van wandelplezier .Luxuriante natuur , pittoreske dorpen ,sportief tot en met , een tocht van superlatieven , maar zelfs al je goed getraind bent ontiegelijk lastig en beproevend .

19:29 Gepost door heimisse in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: godefroy, bouillon, jean-pierre |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.