02-05-17

29.04.2017 Les Hirondelles de Longvilly

Reportage van Jean-Pierre Declerck

Een lang weekend waar enkele mooie wandelingen in Wallonië op de kalender staan die zich perfect opvolgen , dus trekken wij al op vrijdagnamiddag richting het zuiden van het land om op zaterdag de lange afstand in Longvilly te stappen .

Vroeg in de morgen vinden wij een piepklein dorp op nog geen steenworp van de grens met Luxemburg .Achter de mooie Saint-Martinkerk het stemmige zaaltje Les Hirondelles waar de gelijknamige wandelclub zijn thuisbasis heeft en waar wij starten voor een omzwerving tussen het Groot Hertogdom en Bastogne .Het is onmiddellijk stevig klimmen om het dorp uit te komen om boven op het plateau een eerste immens panorama over de licht heuvelachtige omgeving te krijgen .Even een hol veldwegje door en tussen hooggelegen weiden komt een pittoresk kerkje piepen .Het schooltje in Arloncourt is onze eerste stop na 3,9 km.

Op en af het plaatsje uit .Een patchwork van golvende velden en weiden volgt afgewisseld met stukken bos in de wouden van Les Corbeaux en Jacques .Verder kort omhoog om het Bois de la Paix in te komen . Het werd aangelegd naar aanleiding van de 50e verjaardag van de Slag om de Ardennen. Opmerkelijk is dat alle bomen samen, vanuit de lucht bekeken, het symbool van UNICEF vormen. Het bos werd opgedragen aan de Belgische en geallieerde strijders en burgers die vochten voor onze vrijheid. Wij wandelen rondom het centrale gedeelte van het bos waar de martelaarssteden van de oorlog weergegeven zijn op een bord samen met drie bomen die symbool staan voor hun regio. Bastogne heeft als symbool de notenboom, als hommage aan het legendarische "Nuts" van Generaal McAuliffe.

Eens het bos uit een zandig wegje naast de Ravel 34 dat eindigt bij de eenzame hoeve Sery met ernaast het monument ter ere van het Amerikaanse regiment 101th Airborne . Hier rechtsomkeer en aan de overkant nog een stukje bosparkoers , verder rustige wegjes tot Foy waar wij bij de kapel Sainte Barbe de weg naar Bastogne dwarsen om wat verder onze 2de rustpost te vinden in het plaatselijke schooltje .

De lange afstand laat hier iedereen achter .Langs stille wegjes gaat het tot het gehucht Withimont , steeds lichtjes op en af , langs wegjes en paadjes waar de stilte nog te horen is .Nu en dan een authentieke oude hoeve en dan is daar opeens Longchamps , volgende rust na zowat 15 km.

Van hieruit volgt een lokale lus van een dikke 5 km.Vlug bereiken wij het natuurpark Les Deux Ourthes , komen tot dicht bij de bron van de westelijke Ourthe , volgen het water , hier nog een brede beek en keren dicht bij Bertogne terug door bosjes en weiden op een open plateau .Longchamps terug in en rust na een dikke 20 km.

Het dorp laten wij nu vlug achter , dwarsen bij het gehucht Monaville de autoweg , bewonderen onderweg bij de Ferme des Bisons een horde flink uit de kluiten gewassen bizons en bereiken verder het Duitse kerkhof met zijn opvallende kapel in roze zandsteen . Hier rusten 6807 Duitse strijdkrachten, waarvan de jongste amper 17 was .Recogne komt in zicht .Hier werd in 1944 zwaar slag geleverd in de Slag om de Ardennen .Nog even rust en dan verder .

Draaien een rondje rond de Sint-Donatiuskerk , werpen verder een bewonderend oogje op het kasteel en dan stuurt een asfaltwegje ons terug naar Foy .

Zoals wij gekomen zijn , zo gaat het terug tot wij Foy voorbij zijn en dan via de Chemin des Pelerins midden prachtige vergezichten tot het rurale Obourcy , Arloncourt verschijnt aan de einder , maar eerst nog een ommetje tussen veld en wei , alvorens dan toch op de laatste controlepost te komen .

Er rest een kleine 5 km.tot Longvilly .Dorp uit , langs enkele imposante hoeves , stomen Al Hez door en dan ligt Longvilly opeens onder ons .Nog een toertje via een graspad en een bosje , tikken even aan de grote weg naar Bastogne en dan een laatste klimmetje om onze marathon af te ronden .

Mooie zonovergoten , niet al te lastige tocht in het grensgebied met het Groot Hertogdom .

FOTOREEKS

19:21 Gepost door heimisse in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hirondelles, longvilly, jean-pierre |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.