02-05-17

30.04.2017 Les Fougnans à Rochefort

Reportage van Jean-Pierre Declerck

Rochefort diep in de vallei van de Lesse en de Lomme met zijn historisch erfgoed is vandaag onze tweede wandeling in het lange weekend van 1 mei .Vanuit de zaal Sainte Thérèse heeft wandelclub Les Fougnans een parkoers van 22 km.uitgetekend . Veel deelnemers en nogal wat Vlamingen die de weg naar hier gevonden hebben , dus is het wat aanschuiven bij de inschrijving maar dan toch op weg .

Rochefort ligt onmiddellijk achter ons en een kaarsrecht wegje leidt naar de trappistenabdij Notre Dame de Saint Remy .Wij draaien er helemaal rond langs het riviertje de Tridaine die de unieke smaak aan het trappistenbier zou geven .Een eerste felle kuitenbijter volgt om een rijk beboste heuvel te beklimmen .Wanneer je denkt niet meer boven te geraken een tentje , een eerste welgekomen rust na 3,6 km.

Een snelle duik volgt met een prachtig stadszicht op de kasteelruïne en haar imposante Saint-Laurentkerk .Via een brugje over het riviertje de Lomme terug de stad in , volgen het kabbelende water tot de voormalige bloemmolen , al een tweede rust na 5,9 km.

Een stukje de stad door waar wij bij de beenhouwer een Ardense saucisson bestellen en genieten van de vele “ jambon d’ardenne “ die hier rijpt .Erachter terug langs de Lomme en dan door het bos via een ontelbaar haarspeldbochten omhoog .Duiken op een ezelspaadje lager waar een gevaarlijke afgrond naast je gaapt en dan omhoog  tot het Rond du Roi , plaats waar Leopold I in de 19de eeuw op vossen en wolven ging jagen .Onder ons een majestueus dieptezicht op Rochefort .

Een heerlijke dreef leidt ons verder tor wij dicht bij het grottencomplex van Han de weg naar Eprave inslaan , vlug een veldwegje dat ons via een populierendreef afzet op een smal paadje langs het hier snel vliedend riviertje , wurmen ons tussen en rond de boomwortels en dan een trappenstelsel dat leidt naar de schitterende natuurlijke boog en de ingang van de grotten van Eprave .Klimmen nog wat hoger tot het uitzichtpunt waar een majestueus panorama over de vallei volgt .Een half verborgen bospaadje stuurt ons de vallei in en dan komt Eprave vlug in zicht .Het is een pracht van een dorp met typische blauwstenen huizen , draaien rond de kerk tot de oude watermolen , verder tot de brouwerij van de Lesse , onze volgende rust na een kleine 16 km.

Sinds enkele jaren, brouwt de brouwerij van de Lesse streekbieren met evocatieve namen en authentieke smaken: La Cambrée, La Chinette en La Rouge-Croix,..
Op enkele jaren tijd is de brouwerij erin geslaagd zich een gedegen reputatie op te bouwen bij kenners en bierfanaten en met recht en reden want de Rouge Croix is een aanrader .

Er rest een kleine 7 km. tot het einde maar die zal een flink stuk langer uitvallen .Wij laten Eprave achter ons via de fel oplopende Rue Saint – Nicolas , boven een steenpad in , wat veldwegjes tot het oude stationnetje naast de Ravel wat indertijd de spoorweg Jemelle-Houyet kwam , wij lopen er op een graspad naast , volgen wat stille asfaltwegjes tot Rochefort , krijgen nog wat bos onder de sloffen geschoven en dan een ellenlang stuk Ravel 38 om Rochefort te bereiken .Als je dan denkt , het is zo over , vergissing want er volgt nog een ferm deel straat in , straat uit om dan finaal toch het einde te bereiken .

In de zaal nog nagenieten en een babbel met Peter overgoten met een lekkere Rochefort en dan mag de grote chef mij terug naar het hotel rijden voor een welverdiende rust want morgen wacht naar het schijnt een “ plat de resistance “ die kan tellen .

FOTOREEKS

19:24 Gepost door heimisse in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fougnans, rochefort, jean-pierre |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.