08-05-17

07.05.2017 Ankerhofstappers te Haaltert

Reportage van Jean-Pierre Declerck

Oost-Vlaanderen is een nieuwe wandelclub rijk , de Ankerhofstappers en  bij hen gaan wij vandaag hun eerste Edelingentocht boven de doopvont houden in het Haaltertse gehucht Ede .Klein zaaltje achter café Ankerhof is onze start voor een omzwerving van 23 km. door een stukje Denderland .

Op slag een half verdoken paadje in , steken bij de Heilige Antonius de weg over ,huppelen door de velden van Kraaiwinkel tot de spoorweg waar wij een poos langslopen en bij de eerste oversteek recht op Haaltert af .Kort tussen wat behuizing en dan het Warandepark in , een oase van rust en groen in het centrum van de gemeente .Draaien een rondje langs de vijver waar het nota bene verboden is het ijs te betreden ( sic ) .Bewonderen ondertussen de mooie beelden en komen tussen het groen uit bij de Sint-Gorikskerk .Erachter de drukke weg naar Aalst over , meanderen het dorp door tot de geklasseerde O.L.Vrouw van Bijstandskapel bij het kerkhof en dan de velden van de Houtmarkt in .Een schitterend bebloemd en ruraal stuk parkoers volgt , weiden vol gele boterbloemen en paarse pinksterbloemen , heerlijk .Een plaveipaadje zet ons af in Kerksken waar wij naast de kerk het Sint-Martinusheem vinden , onze eerste rust na 8,7 km.

De langste afstand wordt hier een lokale lus van 6 km. onder de sloffen geschoven .Kort langs de drukke weg en dan een kaarsrecht asfaltwegje , van kapelletje tot kapelletje , bij één ervan verdwijnen wij in een smal paadje dat uitgeeft op een zo te zien nagelnieuw betonwegje .Aan de einder de hoogbouw van “ Oilsjt “ .Verder langs stille paadjes midden zonovergoten velden tot een kraakoud boerderijtje , het erf over om het natuurgebied van Den Dotter in te komen .

Rode draad door het gebied is de Molenbeek. Op de lagere delen vind je natte wei- en hooilanden, ruigtes en broekbossen. Het staat er vol botergele dotterbloemen waarnaar dit gebied ook genoemd is .De hogere en drogere delen bestaan uit open, golvende koutergebieden .Even pikken wij nog een deel Brantegemwandelpad mee en dan terug naar Kerksken .

Er rest zowat 8 km. Eerste kilometer bis repetita verder stille wegjes en veldwegjes door de velden van Landries tot wij nogmaals Den Dotter bewandelen langs het gelijknamige wandelpad .Aan de horizon verschijnt Mere , lopen er bezijden voorbij tot de Gotegemmolen , een watermolen op de Molenbeek .Er zit warempel een kuitenbijter in het parkoers want de Gotegemberg is een flinke lastigaard .Bijna boven een paadje in , midden een genereuze natuur steeds op en af met majestueuze vergezichten .Hier is Meres beroemdste inwoner Lucien Van Impe groot geworden .Lopen achter de imposante Kruiskoutermolen door en dan door de velden tot de weg .Nog wat bochtige straat , een rondje voetbalveld en dan terug naar af.

De Ankerhofstappers mogen op een uiterst geslaagde eersteling terugblikken .Heerlijke wandeltocht door het land van “ de chiprioten “ .

16:31 Gepost door heimisse in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ankerhofstappers, haaltert, jean-pierre |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.