24-06-17

24.06.2017 Vreugdestappers te Duisburg

Ieder jaar staat de Vivat wandeling van de Vreugdestappers Huldenberg met rode stip op onze wandelkalender . In de wandelgids vind je ze niet want ze zijn gebonden aan de internationale jumping die Defensie ieder jaar laat doorgaan in hun Sportcentrum .Vandaag dus op naar Duisburg voor de 10de editie van de Vivat wandeling in het Sportcentrum van Defensie ergens halfweg tussen Tervuren en Duisburg .Parkoers even monsteren , 4 lussen voor in totaal 28 km. , dat belooft .

In de ( eindelijk ) morgenkoelte beginnen wij met lus B en dat heeft zo zijn redenen .Achter de paardenstallen het sportcentrum uit , onmiddellijk wat Zoniënwoud tot de vijvers .Draaien bij een splitsing rechtsaf langs de Kleine en Grote Vaartvijver en vroeg in de morgen wanneer het nog stil is kan je hier genieten van de vele fauna .Waterhoentjes op het nest , moeder fuut met haar piepjonge kroost op de rug , eenden van alle soort en pluimage , een reiger landt op een vermolmde boomstronk , in het “ appartement “ er boven ontwaakt een koppel aalscholvers , zwaluwen op zoek naar hun ontbijt en ergens verborgen in het struikgewas zegt een lijster zijn les op .Verder tot de Vossemvijver waar een horde kikkers hun morgenconcert houden .Draaien er rond en een gat in de muur stuurt ons een kasseitje op dat leidt naar het wandelpad langs het riviertje de Voer .Blijven een hele tijd de loop volgen , tikken heel kort Vossem aan en dan klimmen tot de Barbarakapel .Boven nog wat hoger en dan een heerlijke veldweg die ons steeds dichter bij Duisburg brengt .Voor de eerste bebouwing een ferme duik tussen wat struikgewas om het wandelpad van Dorre Dondersteen tot Ten Hertswege te bewandelen .Steeds op en af tussen nu al goudgele velden afgewisseld met mooie holle wegjes .De wijk Hertswege wordt helemaal doorlopen en dan in één rechte streep terug .Nog even het golfterrein door en dan zit onze eerste lus van 6,9 km.er op .

Vanaf nu volgen wij het alfabet en zeggen A .Terug tot de splitsing en dan rechtdoor tussen de vijvers , klimmen door het Warandepark ook Park van Tervuren genoemd tot achter het Museum voor Midden Afrika dat na restauratie stilstaan zijn grandeur aan het terugvinden is .Bezijden werpen wij nog een oogje op het Koloniënpaleis en dan de grote weg naar Leuven over voor ons een nog onbekend stukje Tervuren .Een afzichtelijke strook keien , een hippe villawijk door tot een rugbyveld waar 4 jonge Poolse deernen mij voorbijsuizen , maar gij niet hé , dus de “ ouwe “ mee in de slipstream .Na een tijdje hebben ze het in de mot , zetten de turbo er op , maar de mijne werkt ook nog en wat verder toch een babbel . Met wat engels en koeterwaals lukt het . Ze studeren in Leuven en hebben via via het Vlaamse wandelcircuit ontdekt en trekken er nu elk weekend op uit .Kasseitjes , wat bospaden in een vergeten stuk Zoniënwoud , langs het spoor van tram 44 , grote weg over en dan Tervuren door .Bij de Sint-Hubertuskapel zijn wij de gemeente uit , terug het Warandepark in en heerlijke dreven leiden terug naar het Sportcentrum waar er al een dikke 13 km. op de teller staan .

Wie A zegt , zegt … C en langs een andere kant de weg naar Duisburg op .Cirkelen wat door een woonwijk tot een stoffig veldwegje dat overgaat in een monumentale holle weg met aan de overkant een heus stuk alpenwei . Op een éénmanspaadje draaien wij er helemaal rond en bereiken langs een fel oplopend keienwegje druivengemeente Duisburg .Achter de mooie helwitte Sint-Katharinakerk het dorp uit , volgen paadjes tussen velden en weiden tot Eizer , duiken de Horenberg af tot het dorp ,de natuur van het Rotveld door en dan als toetje nog een deeltje Zoniënwoud .Tijd voor wat rust waar wij onder de tent even van de jumping genieten bij een natje en een droogje en dan de finale .

Lus D en die is helemaal door het Zoniënwoud uitgetekend .Den “ hof af “ kort de weg en bij het Beeldekensgat verdwijnen wij tussen het bronsgroen eikenhout .De uitgestrekte 4400 ha.grote groene long van Brussel is goed voor kilometers wandelplezier , vandaag houden wij het bij 6 km.Eerst bredere dreven , maar gaandeweg ook smallere bospaadjes , uitgebloeide rododendron waar het geurt naar ….kamperfoelie , imposante rode beukendreven , stijgen en dalen tot wij een valleitje uitkomen om dan te genieten van de ellenlange Isabelladreef . De weg over en dan zit het er op , hoewel , Tina Turner verwelkomt ons met een “ Simply the Best “ , ik zing hierbij “ Better than all the Rest “ want dit een wandeling uit de duizend .

Erna nog wat nagenieten bij een glaasje bubbels op de poepchique jumping met militairen in galakledij en madammen , vandaag niet met een bontjas maar met hoeden als vliegende schotels .

20:34 Gepost door heimisse in wandelen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vreugdestappers, duisburg, jean-pierre |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.